Nega: Čistoća je pola lepote Nega lica i tela

Šta podrazumeva pravilno čišćenje kože? Iako se o čišćenju dosta govori i piše, istraživanja pokazuju da žene često greše kada je izbor proizvoda i način čišćenja lica u pitanju. Zato, evo nekoliko korisnih saveta eksperta.

Čistači se biraju kao i krema, prema tipu kože. Suvoj koži odgovaraju ulja, kreme i mleka za čišćenje. Kada se uklanja šminka, potrebno je malo pokvasiti lice, umasirati preparat, napraviti emulziju šminke, nečistoće i proizvoda za čišćenje, pa sve to ukloniti vlažnim tuferom. Sada je neophodan tonik, kao naredni korak, da bi se uklonili ostaci te emulzije, preostala nečistoća i da bi se lice potpuno očistilo. Od ove kombinacije često peku oči, pa je potreban i dvofazni preparat za predeo oka.
Masnoj koži najviše odgovaraju nemasne formulacije ili micelarni losioni koji krše pravilo hemije da se slično u sličnom rastvara i omogućavaju rastvaranje ulja u vodi. Dobrim micelarnim losionom je moguće ukloniti i šminku sa očiju. Treba zapamtiti: masna koža se pere. Pored toga, bez obzira što na micelarnom losionu piše da ga nije potrebno ispirati, testiranjem najboljih micelarnih losiona zaključila sam da uvek ostaje malo pudera i šminke, tako da je umivanje obavezno. Naredni korak u čišćenju masne kože je umivanje penom ili gelom, koji ne isušuju kožu, poželjno bez SLS-a. Tonik sada nije obavezan. Kada je reč o tonicima razlikujemo cleanser i softener, ili čistač i tretmanski tonik. Čistač se koristi pri gorenavedenom čišćenju suve kože kao obavezan korak, a softener sadrži neki aktivni princip, recimo alfa-hidroksu kiselinu, antioksidanse, vitamine i slično, može se upotrebljavati kao dodatni korak, a uloga mu je i priprema kože za dejstvo kreme. Termalna voda se takođe može koristiti kao dodatni korak na kraju čišćenja svih tipova kože.
Za normalnu ili mešovitu kožu, može se birati jedan od navedenih postupaka.
Za osetljivu i netolerantnu kožu postoje posebni čistači, koji se nanose nežnim pokretima, bez trljanja, a uklanjaju blaznicom i termalnom vodom, jer takvu kožu iritira i hlorisana voda.
Četka pravi veliku razliku u čišćenju masne i mešovite kože sa proširenim porama, a takođe i kod osoba koje koriste SPF na dnevnoj bazi i dosta se šminkaju. Clarisonic je moja preporuka i moj veran drug, ali efekti se vide i korišćenjem najobičnije ručne četkice.
Trenutno je veoma aktuelna korejska metoda čišćenja, koja podrazumeva duplo čišćenje, prvo čistač na bazi ulja rastopi šminku i nečistoće, a zatim sledi umivanje blagim gelom. Ova metoda će prijati svim tipovima kože osim masne.
Koža se čisti dva puta dnevno, ujutro i uveče. Uveče, zbog nečistoća iz spoljašnje sredine i šminke, a ujutro da bi se uklonili sebum, produkti metabolizma i ostaci noćne kreme; i naš sopstveni sebum je komedogen.