Nega: Istine i zablude Nega lica i tela

Koja su najčešće zablude kad su kozmetički preparati u pitanju? Odgovor na ovo pitanje potražili smo od primarijusa dr Gorane Isailović, jedne od najših najeminentijih dermatovenerologa.

Verovatno najveća zabluda, kada je kozmetika u pitanju, jeste da su bebi kreme (kreme za bebe) preparati od kojih se koža podmlađuje i postaje somotasta kao bebina. Bebe ne moraju da se mažu kremama ako se ne kupaju preterano kupkama i sapunima. Bebama se uglavnom neguje deo tela ispod pelene. Ph kože beba je u baznoj zoni pH oko 8. Šampon za kupanje beba nije pogodan za pranje kože odraslih.

Odrasle osobe ponekad imaju seboroični dermatitis koji dovodi do dehidrirane kože. Koža im je zapaljena, zbog toga gubi vodu, što daje osećaj suvoće, iako je koža osoba sa seboroičnim dermatitisom masna i ne pogoduju joj masne kreme, nego vlažni, hidrirajući proizvodi za negu. Pacijenti koji žele da se oslobode neprijatnog osećaja suvoće ponekad nanose na kožu ulja, kao što je kokosovo ulje, a to samo pogoršava stanje i ulazimo u začarani krug.
Jedna od čestih zabluda je i očekivanje da celulit može da nestane posle primene jednog pakovanja anticelulitnog krema, od maja do juna. Anticelulitni programi daju vidljive efekte posle najmanje 3, a poželjno je 6 meseci, pa i duže do početka promene.

Kada kupujemo kremu, najčešće je pomirišemo. Ako nema miris, manje je privlačna. Argumenat mirsnog efekta nije garancija kvalieta preparata.
Kreme bogate etarskim ujima nisu pogodne za primenu tokom dana jer etarska ulja deluju fotosenzitivno i može doći do neželjenih, tamnih fleka prilikom izlaganje suncu.

Zabluda je i da preparati sa SPF 50+ omogućavaju korisniku da se satima prži na suncu.
Brojne zablude su vezane i za izbor preparata za čišćenje kože. Ti preparati zavise od dermo tipa kože i načina nege. Ako se koriste kamuflažni preparati sa mineralnim uljima, pored micelarne vode trebalo bi koristiti gelove i pene za čišćenje koji se ispiraju vodom.