Nega: Pravilno negovanje problematične kože Nega lica i tela

Bubuljice, akne, miteseri nisu isključivo tinejdžerski problemi. Ukoliko imate problematičnu kožu, već znate da ona zahteva posebnu negu. Evo nekoliko stručnih saveta.

Akne

Akne ne moraju nužno biti tinejdžerski problem. Ponekad one zadaju muke ljudima svih godina. Posebnu sklonost ka aknama, bubuljicama i miteserima imaju ljudi sa masnom i problematičnom kožom. Prvi korak u negovanju je temeljno čišćenje lica (najbolje gelom, jer mleko izaziva dodatno lučenje sebuma). Preparati za negu problematične kože obično sadže vitaminske komplekse, voćne kiseline, biljne ekstrakte i esencijalna ulja koja deluju antiseptično. Pored krema i losiona postoje i specijalni proizvodi kojima se akne tretiraju usko lokalno. Preporučuje se i upotreba papirića za uklanjanje viška sebuma sa lica.

Proširene pore

Proširene pore su mesta gde se lojne žlezde otvaraju na površini kože. Proširene pore obično nastaju usled hormonalnih poremećaja. Što je pora veća, to je veća i lojna žlezda ispod kože. Tipične su za masnu kožu. Često nastaju u pubertetu i kod mlađih ljudi. Oštećenje kože suncem dodatno pogoršava stanje. Proširene pore mogu nagovestiti i potencijalni problem problematičnog tena, jer se u njima nakuplja nečistoća koja podstiče upalu, a otežana je i svakodnevna higijena lica jer se pore teže čiste. Potrebno je svakodnevno čistiti lice i koristiti adekvatan piling. Licu sa proširenim porama posebno odgovara kozmetika sa retinolom i aktivnim kiseonikom. Esencijalna ulja i antiseptični biljni ekstrakti takođe daju dobre rezultate.

Pojačana seboregulacija

Najčešći uzrok pojave problematičnog tena sklonog aknama i miteserima je pojačano lučenje sebuma. Za otklanjanje ovog problema veoma je važno pravilo i detaljno čišćenje lica. Nova generacija pena i gelova za umivanje temeljno čisti kožu, ali sadrži i hidratantne sastojke koji koži vraćaju vlažnost. Tonici i losioni za čišćenje ne sadrže agresivne sastojke. Piling je veoma važan korak u negovanju kože sklone pojačanoj seboregulaciji. Kozmetika namenjena onima koji pate od ovog problema sadrži antiseptične i umirujuće sastojke.


Proizvodi