Neka koža diše! Nega lica i tela

Skidanje gornjeg sloja kože pruža temeljno čišćenje, a uz pomoć pilinga se uklanjaju i mali ožiljci, ali i bore, fleke i prvi znaci starenja. Za kožu lica je najvažnije da dobro „diše“, što smog, prašina, duvanski dim ili svakodnevno nanošenje šminke mogu lako da naruše. Zato, s vremena na vreme treba uraditi piling lica i skinuti sve odumrle ćelije. Piling tela je važan kozmetički tretman, naročito pred leto i sezonu sunčanja.
Postoje hemijski i mehanički, fizički pilinzi koji sadrže sitne čestice koje mehanički uklanjaju mrtve ćelije. U zavisnosti od tipa i kvaliteta vaše kože, kozmetičari će vam preporučiti da piling radite povremeno, jednom ili dva puta, nekada čak i tri puta nedeljno. Kada pilingom uklonite mrtav sloj kože, svaka krema koju koristite za svoj tip kože biće mnogo delotvornija.
Bez obzira na vrstu pakovanja pilinga, staklenu teglicu ili plastičnu tubu, piling u pakovanju obavezno pre upotrebe stavite nekoliko minuta pod toplu vodu jer će toplota rastopiti masne supstance koje će bolje prodreti u kožu.

 

Grubim utrljavanjem samo možete oštetiti ili iziritirati kožu lica. Ako koristite zrnasti, odnosno piling sa krupnijim granulama, nežno ga jagodicama prstiju umasirajte u kožu praveći male kružne pokrete po celom licu. Nemojte da preterujete sa masažom lica i vodite računa da taj proces traje do dva minuta.

 

Hemijski pilinzi na bazi glikolne ili voćne kiseline ne zahtevaju masiranje i dugo utrljavanje u kožu. Dovoljno je da takav piling nanesete na lice i ostavite ga da deluje onoliko dugo koliko je to preporučeno, što je obično naglašeno na pakovanju proizvoda (obično 2 do 5 minuta). Nakon tog perioda lice temeljno isperite vodom.
Pilinzi za telo obično sadrže morsku so ili glinu. Takvi pilinzi pored toga što uklanjaju mrtve ćelije, podstiču cirkulaciju, dreniraju i pomažu u tretmanima celulita.