NEKI NOVI MINHAUZENI Hrana za glavu

Nemci, poslovično pedantni, organizovani i precizni, dosetili su se novog biznisa. Magazin Špigl pre izvesnog vremena je objavio priču o agencijama koje su specijalizovane za – osmišljavanje laži! Kako prosečan Srbin obično misli da mu ne treba majstor za popravku sifona, gletovanje ili zamenu utikača, tako ovdašnji lažovi s prezirom odbacuju mogućnost da neko ume da laže bolje od njih. Ipak, profesionalac je profesionalac, zapamtite to, jer ništa nije lakše nego lagati, i ništa nije teže nego dobro lagati.

Zamislite da vam zazvoni neko na vrata. Otvarate i vidite mene. Puštate me u stan u kom živite dok ste poslom preko nedelje u Podgorici. Izvinjavate mi se zbog čarapa koje stoje tamo gde im nije mesto, u dnevnoj sobi. Upoznajete me sa svojom ženom, koja je upravo stigla iz Beograda. Nudite mi sok izvinjavajući se što imate samo od ananasa, pošto taj najviše volite. Neko vreme ćaskam s vašom simpatičnom suprugom i prepričavam joj anegdote iz naše kancelarije. Onda vas pitam gde je kupatilo, a vi mi ljubazno objasnite: Druga vrata levo.
Sve ovo bi bila samo obična dosadna situacija iz svakodnevnog života da vi nemate nikakav posao u Pogorici, da vam stan nisam iznajmio ja, da čarapu, koju ste mi prethodno dali u dnevnoj sobi, nisam ostavio upravo ja i da sok od ananasa ja nisam stavio u frižider. Odlično znam gde je kupatilo. Mi ne radimo zajedno. Ja radim za vas. Ja sam vlasnik agencije za laganje koja svojim klijentima organizuje alibi za paralelni život koji vode. Vi, zapravo, imate drugu porodicu, s kojom provodite vreme preko nedelje, a ja za vas profesionalno lažem i trudim se da niko ne posumnja u tu laž.
Patrik Ulmer, 28-godišnji vlasnik agencije za laganje, s ponosom nastavlja tradiciju svog sunarodnika barona Minhauzena, najpoznatijeg lažova svetske literature. On prodaje laži, velike i male. Od toga da vam s nepoznatog broja može poslati sms (što kod Ulmera košta devet evra) koji će vas spasti iz kritične situacije pa do komplikovane i dramaturški zahtevne organizacije dvostrukog života. Gospodin Ulmer kaže: Ja nisam lažov. Lažu moji klijenti, ja sam samo stručnjak za komplikovane živote. Recimo, posle 40 godina braka (da ne kažem zvocanja) želite da otputujete negde bez žene. Ulmer vam pošalje poziv na nepostojeći seminar (na izmišljenom memorandumu, naravno). Prosto ko pasulj.
Psiholozi kažu da naši životi, ako možemo da kontrolišemo tajne, mogu da funkcionišu. Ali, ako tajne počnu da kontrolišu nas, što se često događa, naš stvarni život postaje tajna. Iz toga se javlja griža savesti. Psihoterapeut Zoran Ilić kaže da ovakvi slučajevi nisu retkost. U njegovoj praksi svakog meseca bar jedna osoba (podjednako i muškarci i žene) zatraži pomoć zbog ovog problema. Ljudi koji vode dvostruki život obično su nezreli, narcisoidni ili s nekom vrstom poremećaja ličnosti. Terapeutu se javljaju gonjeni grižom savesti ili tražeći pomoć i savet – kako dalje.

Momčilo Antonijević