Neprolazna lepota: Ava Gardner Hrana za glavu

Čak i danas, u vreme u kome se ideal lepote poistovećuje sa kubikom silikona ili količinom plastike na licu i telu, izgled i harizma Ave Gradner i dalje se spominju kao nedostižni i vanvremenski. Ova famme fatale starog Holivuda živela je, radila i volela do daske, ne štedeći na emocijama i bila je od onih žena na čiju se pojavu pale čak i najsjanija svetla.

Ava je odrasla u veoma siromašnoj porodici farmera, kao jedno od sedmoro dece koje je bilo veoma teško prehraniti. Uprokos tome, devojčica je pohađala školu, nadajući se boljim vremenima, koja su, pukom slučajnošću, ubrzo i došla. Za vreme Avine posete sestri, koja se udala u Njujorku za fotografa, nastala je slika koja je preokrenula njenu sudbinu. Ponosni zet je izlog svoje radnje ukrasio Avinom slikom, a sreća je htela da neko iz MGM studija baš tuda prođe i zanemi od lepote devojke sa fotografije. Ubrzo nakon toga, pozvana je u MGM kako bi testirali njene sposobnosti. I danas se u Holivudu prepričava telegram koji je jedan važan producent posalo drugom o Gardnerovoj: Ona ne ume da glumi, da peva, pa čak ni da govori. Ona je sjajna. Težak južnjački akcenat bio je toliko izražen, da je dugo morala da pohađa časove pravilnog govora, jer je u studiju skoro niko nije razumeo.

Prošlo je nekoliko godina malih uloga i borbe za veće, dok se nije pojavila uloga u noir filmu The Killers, koja je Avu Gradner vinula među holivudske zvezde. Krajem četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka, Ava Gardenr je briljirala u ostvarenjima Mogambo, Bosonoga kontesa, Snegovi Kilimandžara, Sunce se ponovo rađa, Vitezovi okruglog stola… Njene uloge su bile određene izvanrednom lepotom koju je posedovala, pa je skoro uvek glumila baronice, dame plave krvi i zavodnice. Bila je poznata i po burnom temperamentu i britkom jeziku, pa je kao glumica blistala skoro do 1970. godine. Žarko je želela da igra gospođu Robinson u filmu Diplomac, koristeći sva raspoloživa oružija kako bi došla do svog cilja, nažalost bez uspeha. Čuveno ostvarenje Noć iguane donelo joj je nominaciju za BAFTA nagradu i Zlatni globus, mada se mnogi slažu da je film njene karijere ipak bio Majerling, u kome je glumila vladarku Austrije. Godine su učinile svoje, pa su naredne uloge bile u beznačajnim filmovima, a mnogi od filmova iz tog vremena nisu čak ni stigli do bioskopa.

Ava Gradner je imala tri braka, od kojih dva sa holivudskim velikanima. Miki Runi, njen prvi muž, trajao je samo godinu dana i bio je najuren kao nepopravljivi ženskaroš. Nakon njega je bila u takođe kratkom braku sa poznatim džez muzičarem tog vremena, ali svi najviše pamte njen brak sa Frenkom Sinatrom, koga je proglasila ljubavlju svog života. Par je bio skandalozan i večito proganjan od strane trač novinara, ali i crkve, jer je Sinatra ostavio ženu zbog Ave. Ipak, Frenkova karijera je doživela uspon tokom ovog braka, pa je čak osvojio i Oskara koji ga je ponovo doveo na poziciju najtraženijih izvođača tog vremena. Iako su dva puta mogli da se ostvare kao roditelji, odrekli su se porodice, jer su pravila holivudskih studija u to vreme strogo zabranjivala trudne glumice. Takav brak je morao doživeti krah, ali su Gardner i Sinatra ostali sjajni prijatelji, do kraja života. Napustivši ulogu supruge, Ava Gardner je imala mnoge veze, ali i zanimljive prijateljske odnose poput onog sa Ernestom Hemingvejom, koji joj je preneo ljubav ka borbama sa bikovima i predivnoj Kubi. Ipak, samo je jedan muškarac bio i ostao sa njom do samog kraja. Kada je počela njena borba sa plućnim bolestima, sve troškove lečenja platio je Frenk Sinatra. Njegova želja da svoju veliku ljubav održi u životu bila je velika, ali je upala pluća, nažalost, okončala život najlepše dive koju je Holivud ikada imao.

Mia Uzelac