Neprolazna lepota: Džilijen Anderson Hrana za glavu

Nekad poznata kao FBI agent Skali, danas je guru za samopomoć. Andersenova je od slave dobila i sve najbolje ali i ono najgore – stresove, gubitak samopouzdanja, krize… Ipak, uspela je da pronađe sebe i u zrelim godinama doživi novi talas popularnosti, lepša i odvažnija nego ikad pre.

Džilijen Anderson je imala samo 24 godine u vreme emitovanja TV serije Dosije X. Ulogom FBI agenta Skali utabala je put brojnim serijalima o forenzici. Bila je žena u muškom odelu koja rešava slučaj. Karijera joj je bila obezbeđena, radila je i drame, komedije, velike filmove i pozorišne predstave. A ipak, ne voli javni poziv i javno obraćanje. Premda aktivna u mnogim udruženjima, ne vidi zašto bi glumci iznosili mišljenje o stanju o svetu. Smatra da ne poznaje dovoljno problematiku da bi o njoj govorila u medijima.

+Pre nekoliko godina Andersenova je napisala knjigu Manifest za žene gde god se nalazile. Mada na prvi pogled deluje kao intimna priča, knjiga je priručnik za samopomoć. Kao devojka mučila se sa samopoštovanjem i sa predstavom o sebi. Kad je uspela da se usavrši i sazri, pomislila je da je takav jedan priručnik potreban svim ženam, bez obzira na godine.

Bila je problematična tinejdžerka, od 14. godine je na terapijama. Mentalno zdravlje je najpre narušila, a potom i izgradila. Danas je snažna, ostvarena osoba, sposobna da pomogne i drugima. Ima troje dece sa tri partnera. Prvo je dobila u 25. godini, za vreme snimanja Dosijea X. Na set se vratila posle devet dana porodiljskog odsustva. Sličnim tempom nastavila je u godinama koje su usledile. U jednom trenutku je shvatila da juri previše i da nije realno da postigne sve. Osećala se odgovornom za decu koju je sama podizala, pa je prihvatala previše posla. A onda je u svoj raspored uvela meditacije i smanjila je angažman. Tako je uspela da se posveti deci u dovoljnoj meri, ali i prijateljima, široj porodici. Odrasla je sa bratom i sestrom, za koje je jako vezana. Brat joj je preminuo kad je imao trideset godina, od tumora mozga. Njegova posvećenost budizmu i snaga koju je dobijao od budizma do samog kraja, inspirisala je i Andersenovu da se posveti toj religiji.

Sebe Andersonova ne smatra normalnom u uobičajenom smislu, ali misli da je stabilna osoba. Dugo je radila na sebi u vreme kada nije znala kako da se prihvati. Svima preporučuje da se otvore za komunikaciju s drugima i da se pomažu međusobno. Aktivna je u raznim dobrotvornim akcijama, od HIV-a, pomoči deci, LGBT populaciji…Teži da podržava ljudska prava, bori se jednakost.

Izgled Džulijen Anderson se vremenom menjao. Od crvenokose do plavokose, od punačke devojke do krhke žene izvajanih mišića, izduženog lica. Neki tvrde da se podvrgla operacijama, drugi smatraju da je samo drastično promenila navike.Prošle godine Andersonova se upustila i u svet mode. Iako je godinama delovala nezainteresovano, pristala je da uradi jednu capsule kolekciju za Winsler kuću. Odevni predmeti su jednostavni, pogodne i za mlađe i za starije žene, multipraktični, nosivi u raznim prilikama. Modeli deluju kao da su nacrtana jednim potezom ruke. Njena odeća uvek odličnu liniju, usklađena je sa njenim vitkim telom.Trenutno platinaste kratke kose i u ulozi žene koja je i majka tinejdžera i seks terapeut, Andersonova uživa u životu. Igra i na londonskom Vest Endu u predstavi Sve o Evi, rimejku filma iz šezdesetih, rolu koju je nekad igrala Bet Dejvis. Živi sa poznatim scenaristom koji takođe ima brak i decu iza sebe i trudi se da svoju privatnost i dalje čuva.
Kožu lica neguje, kako tvrdi, podosta od svoje četrdesete. Tada j shvatila da joj koža traži više. Kombinuje Este Loder, Klinik i po koju drugu kuću, ali ništa preterano ekstravagantno. Trudi se da se hrani zdravo, ali ne preteruje i nije poznata po nekim strogim režimima. Vežba jogu puno i trči. Zlobnici tvrde da je za njen izgled zahvalna hirurgija, ali to je u njenom slučaju teško potvrditi. Svet voli Andersenovu i publika joj veruje.

J.Š.