epaules nues naked shoulders Hrana za glavu

Sve devojčice sanjaju da jednog dana postanu princeze, a samo retkima se taj san i ostvari. Grejs Keli, jedna od najlepših diva u istoriji Holivuda, bila je i glumica i vladarka male kneževine, ali njen naoko idealan život bio je sve, samo ne srećan.
Kelijeva je rođena u bogatoj, uticajnoj porodici. Njen otac je bio osvajač olimpijskih medalja u kategoriji veslanja. Majka joj je bila prvi ženski trener atletike na Univerzitetu Pensilvanije. Poznata lepotica bavila se modelingom do rođenja dece, kada napušta karijeru i postaje domaćica. I njihova kćerka Grejs bila je lepotica, pa je dobijala glavne uloge u školskim predstavama. Mada su njeni uticajni roditelji imali druge planove, ona je želela da se bavi glumom, pa se upisala na prestižnu umetničku školu u Njujorku. Premda dugo nije uspevala da dobije zapažene uloge, zbog neatraktivnog glasa, upornost se isplatila – pozvana je na kasting za film u kome je glumio Gari Kuper.
Studio joj je brzo ponudio ugovor koji je prihvatila pod uslovom da posle dve godine snimanja ima predah od glume i da ostane da živi u Njujorku. Ubrzo dobija ulogu u filmu Mogambo. Film se simao u Africi koju je Grejs posebno želela da upozna. Mogambo joj donosi Zlatni globus i nominaciju za Oskara za sporednu ulogu. Tada je njena lepota i talenat zapala za oko najvećem među najvećima iz vremena zlatnog Holivuda, Alfredu Hičkoku i Grejsina karijera dobija željeni tok. Pozovi M radi ubistva prvi je film u kome su radili zajedno i ostvarili blizak odnos koji je trajao do kraja glumičinog života. Ostvarenje Devojka sa sela donosi joj Oskara i status neprikosnovene zvezde koja postavlja uslove i bira uloge. U Francusku odlazi kako bi sa Hičkokom i Kerijem Grantom snimala Uhvati lopova, poslednji film koji je snimila za Hičkoka.
Posle Kanskog festivala 1955. godine, otišla je na ugovoreno snimaje sa Renijeom od Monaka, vladarem male kneževine na jugu Francuske. Po povratku u Ameriku, dobija ulogu u filmu Labud, u kome glumi princezu, ne sluteći da će u toj ulozi ostati do kraja života. Renije uskoro dolazi u Sjedinjene Države, u misiju traženja pogodne supruge, a Grejs snima svoja poslednja dva filma, noseći na ruci skupoceni verenički prsten, koji će od glumice napraviti princezu.
Venčanje pozatog para bio je jedan od najvažnijih događaja čitave decenije. Mediji su izveštavali o svakom detalju, a stanovnici Monaka su ovacijama dočekali prelepu vladarku. Svetska elita se sjatila da prisustvuje ovom događaju, srećni zbog činjenice da kneževina ima budućost koju će joj obezbediti potomci slavnog para. Posle rođenja troje dece (Stefani, Karoline i Alberta, aktuelog vladara Monaka), Grejs počije da se bavi humanitarnim radom, ali joj gluma sve više nedostaje, a ograničenja koja joj nameće novi status bivaju sve teža. Ponudu Hičkoka da snime još jedan film morala je da odbije kao i ostale ponuđene projekte, jer je dvor smatrao da je neumesno da princeza bude eksponirana na taj način.
Rastrzana između dva sveta, koja nikako nije uspela da pomiri, 1982. godine, u toku vožnje automobilom, princeza Grejs gine na litici Roc Angel. Njena kćerka Stefani, koja je bila u vozilu, prolazi sa manjim povredama, dok majka umire usled srčanog udara. Mnoge knjige i filmovi posle smrti princeze govore o njenoj nesrećnoj sudbini i braku bez ljubavi, dok druge veličaju ulogu Grejs Keli u mogim državničkim i filantropskim poduhvatima tokom njenog života u kneževini. Pravu istinu nikada nećemo saznati. Ali, nećemo ni dozvoliti da prestanemo da sanjamo o tome da budemo princeze, bar na jedan, prolazni trenutak.