Neprolazna lepota: Iris Ajpfel – Fashion baka Hrana za glavu

Neko ko sebe naziva gerijatrijskom starletom i ko ka svom stotom rođendanu maršira odeven u najšarenije moguće kombinacije, zaista je vredan svačije pažnje. Iris Ajpfel je ona jedina osoba koja je uredila enterijer Bele kuće devet puta i stilizovala Barbiku, što jer dovoljno da svako od nas poželi da mu baš ona bude baka. Ili prabaka.

Superbaka je rođena Njujorčanka, koja je davnih dana rođena u Kvinsu, naselju u kome i dan-danas živi šarolika grupa doseljenika iz Italije, Grčke i bivše Jugoslavije. Bila je jedino dete, pa je pratila svoje roditelje gde god su išli. U želji da je nekako zabave, članovi porodice su joj davali da se igra sa šarenim materijalima, koji su, počev od tada, postali njena životna opsesija. Mnogo kasnije, zajedno sa svojim pokojnim mužem, sa kojim je provela nezaboravnih 68 godina, osnovala je fabriku materijala, na čijem je čelu provela decenije. Dobra biznis strategija donela joj je mogućnost rada na enterijeru Bele kuće devet puta za redom. Njena kompanija se vremenom usavršila u proizvodnji materijala koji su se koristili u 17, 18. i 19. veku i postala jedna od najeminentnijih njujorških firmi za proizvodnju tkanina.
Najlepša priča o životu i eklektičnom stilu ove modne ikone, ispričana je na izložbi u njujorškom muzeju MoMa, organizovanoj osamdeset godina nakon njenog prvog susreta sa modom i materijalima. Osim po legendarnim okruglim naočarima, ova dama je svoj pečat na svet mode ostavila i sjajnim kombinovanjem odeće sa buvljaka širom sveta sa vintage i high fashion komadima. Kompanija Matel, proizvođač lutke Barbi, odala joj je ove godine počast, dajući joj umetničku slobodu u stilizovanju dve nove lutke.
Čini se da je Ajris najveću slavu doživela nezavisno od svog veoma uspešnog posla sa materijalima. I sama u šali kaže da je njen prvi veći angažman u svetu mode i lepote došao u njenim nežnim devedestim godinama i to za kozmetičku kuću MAC. Takođe, pre samo nekoliko godina, bila je angažovana na liniji Rara Avis, za koju je kreirala seriju predimenzioniranog nakita.
Duhovita i puna života, Ajris je u svakom intervjuu upitana za neke savete o životu. Najzanimljiviji je svakako onaj o godinama: Ne pravite se da ste mlađi nego što jeste. Bore nisu tako strašne. Kada ste stari, a pravite se da ste mladi, zavaravate samo sebe. Kada imate 75 godina, a uradite face lift, ama baš niko neće pomisliti da imate 30.