Neprolazna lepota: Šeron Stoun Hrana za glavu

Nedavno je portugalski Vog objavio serijal slika Šeron Stoun, prelepe i poluobnažene u 61. godini. Savršenog izgleda, besprekoronog stila, glumica je održala javni čas o lepoti koja ne bledi.

Od sredine osamdesetih godina XX veka, kad se pojavila u velikim filmovima, do danas Šeron Stoun je u žiži javnosti. Ali, dozirano. Nije u medijima po svaku cenu. U sebi nosi čudnu kombinaciju za jednu veliku glumicu – veliko iskustvo modela kombinuje sa talentom za glumu i pameću jednog iskusnog advokata.

Iako izgleda kao klasična kalifornijska lepotica, Stounova dolazi iz malog mesta u Pensilvaniji. Ništa nije bilo preterano neobično u njenom odrastanju osim činjenice da je krenuala u školu sa pet godina, zbog izuzetne obdarenosti. Sa 15 godina je već mogla da upiše fakultet, i to je i pošla da uradi u Njujorku, kad su joj se neka druga vrata otvorila. Odabrala je modeling, u agenciji Ford, umesto da upiše pravo.

I uradila je očigledno pravu stvar. Zahvaljujući agenciji Ford otkrila je Evropu, ali je izgradila i stil kojim zrači svaka njena uloga. Po povratku u Njujork, počinje da se bavi glumom, najpre sa velikim Vudijem Alenom. Karijera joj ide od Policijske akademije preko Totalnog opoziva do Niskih strasti i Kazina.

Premda je više puta i zvanično dobila titulu seks simbola, Stounova ne insistira na tome. Svesna je kako je došla do te pozicije. Ne samo svojim telom. Već na prvim audicijama glumica je shvatila da je producenti ne smatraju dovoljno poželjnom, pristupačnom. I napravila je plan. Snimila je preko svojih veza u manekenstvu nekoliko slika za Playboy i tako indirektno izgradila sliku o sebi koju je Holivud velikodušno prihvatio.

Savršenih crta lica i zgodnog tela, nije joj trebalo dugo da dostigne svoju verziju Merilin Monro. Stounova smatra da se ni jedna glumica koja je nosila titulu najpoželjnije nije tako osećala, nego je to bila slika koju je javnost imala o njoj. U vreme previranja u Holivudu i kampanje #MeToo Stounova se nije preterano isticala, ali je ipak bila spremna da iznese gnusne detalje o Holivudu. Nastavak čuvenog serijala Basic Instict je upravo i njen najlošiji film, jer su se takve okolnosti dešavale na snimanju.

Stounova je bila zaštitno lice vodećih kozmetičkih i modnih kuća, a najdraža joj je saradnja s Valentinom i Armanijem. Mada možda nije dobila dovoljno pohvala na račun svog stila, vreme pokazuje da je jedna od onih glumica koje su izuzetno doprinele stilu mnogih generacija. Od kombinacije džinsa i sakoa, do elegantnih odela i haljina s printovima i perjem, Stounova je probala skoro sve. I uspevala je da sve dobro nosi, ponajviše kratku kosu i košulje bez brushaltera.

Glumica smatra da je njena najveća sreća što je uspela da ima troje dece i da su svi u dobrim odosima. Ne govori rado o svom privatnom životu, ali ima jasno izgrađene političke stavove. Podržava američke demokrate. Inspirisana aktivnostima bivše prve dame Hilari Klinton, Stounova je rešila pre nekoliko godina da upiše pravni fakultet. Smatrala je da je to nešto što joj je nedostajalo.

U razgovoru za medije je otvorena i direktna, ne okoliši. Voli da pohvali ljude sa kojima sarađuje. Na putanje kako uspeva tako dobro da izgleda, glumica tvrdi da je najviše zaslužna genetika, pa onda nega, a veliku ulogu ima i svetlo na snimanju.

Posle nekoliko godina zatišja na poslovnom planu, HBO serijal Mozaik donosi novu Šeron Stoun, odnosno njenu sadašnju verziju. Stiven Sodeberg u serijalu Stounovoj daje ulogu luckaste spisateljice dečjih knjiga s pomalo tragičnom sudbinom.

Svojom čuvenom pozom u Niskim strastima, Stounovova je obeležila jednu filmsku epohu. Danas, kada gleda te scene, ne misli da je u pitanju nešto epohalno, osim što je to njena uloga od pre dvadeset pet godina. I u pravu je, jer mnogo je intrigantnija njena pojava danas – neponižene, lepe i pametne zrele žene, žene od stila sa stavom.

J.M.