Novi ženski ideal Hrana za glavu

To što se Džordž Kluni posle 20 godina odbijanja da stupi u brak oženio advokatkinjom Amal Alamudin, najavljuje promenu važećeg ideala moderne žene. Ona je snažna alfa ličnost, obrazovana je, ima respektabilnu karijeru i nema ništa zajedničko sa starletom kakvu godinama promovišu tabloidi.
Ispraznost, površnost, praznoglavost i neobrazovanje definitivno izlaze iz mode. Najpoželjniji neženja planete, glumac Džrdž Kluni, posle niza usputnih veza sa devojkama za pokazivanje na crvenom tepihu, oženio se briljantnom pravnicom, stručnjakinjom za ljudska prava, Amal Alamudin. Nije jedini. Druga decenija 21. veka obeležena je učenim ženama koje sve češće prevazilaze muškarce u obrazovanju, profesionalnom uspehu, a kako se čini i po prihodima. Nekada su retke obrazovane žene iz viših klasa držale prestižne salone u kojima su za rafiniranom trpezom vodile intelektualne rasprave sa najučenijim umovima epohe. Sada su njihove ne tako retke prapraunuke studenti generacije, doktori nauka, eksperti u politici i privredi, brokeri, vlasnice uspešnih firmi i unosnih biznisa. One su uspešne, situirane, obučene sa puno ukusa i stila. Nezavisne. Drže do dobrog izgleda, ali su i načitane, upućene u sport, vešte u kuhinji i snalažljive u porodici.
Na pitanje sa kakvom bi osobom zasnovali porodicu, moderni muškarci na top-listi poželjnih osobina najviše rangiraju one koje nemaju mnogo zajedničkog sa nekadašnjom praznjikavom fatalnošću: od životne partnerke očekuju da bude topla, osećajna, nežna, da ih razume, da je u stanju da sa njima deli interesovanja, hobije i da vodi sadržajne, zanimljive razgovore. Da nije dosadna! Da izgovara rečenice koje se pamte. Da je pripadnica slične društvene grupe (da je se ne stide pred prijateljima i rodbinom ), da dele bliske životne vrednosti, da nije vezana vreća koja im neće dati da dišu, da će poštovati njihovu nezavisnost i potrebu da neko vreme provedu sa prijateljima i istomišljenicima. U pitanju su očigledno drugačiji kvaliteti od onog „Ahhh“ koje provocira površni prvi pogled na nekoga. Moderni factor X, element privlačnosti, sadrži osobine kao prijatnost, pamet, usredsređenost. Izgleda da se pogled modernog muškarca koji bira trajnu partnerku sve duže zadržava na njenoj glavi, a sve kraće na telu. Bitno im je da im ta osoba uliva poverenje, da deluje kao da će biti pouzdana osoba i dobra majka.
Muškarci su spremniji da kažu DA onoj ličnosti do koje teže dolaze. Amal Alamudin je dva puta odbila Klunijev poziv da izađu pravdajući se stvarnim poslovnim obavezama. Za to joj je bila potrebna istinska petlja. Ali, kada je dobio poziv da dođe u Belu kuću povodom prikazivanja njegovog najnovijeg filma, s ponosom je poveo upravo nju, nezavisnu ženu od karijere sa kojom se upoznao radeći na problemu ljudskih prava u Siriji. Psiholozi koji su se bavili analizom tog medijski visoko pozicioniranog odnosa ističu upravo taj momenat izjednačenosti partnera. Kluni je prvi put naišao na nekoga ko u svemu može da mu parira. Amal je i blistavo lepa, krajnje elegantna i vrhunski pametna. Stručnjak je za svoj posao, govori tri jezika, izgradila je prepoznatljivu karijeru, ima snažan identitet. Kompletna je ličnost. Može da bude sve – i srodna duša i muza i inspiracija. Rečju, takva je žena kojoj partner danas može da se divi i da je voli.