Novogodišnje make up ekstravagancije Šminka / Trendovi

Bez obzira na to da li ste skloni šminkerskim eksperimentima ili ne, novogodišnja noć je prava prilika za smelost kada je make up u pitanju. Granice za novogodišnji izgled su široko postavljene, ali bi trebalo uvek imati u vidu pravila od kojih nikada ne bi trebalo odstupati, pa ni tokom šminkanja za novogodišnji doček. Evo šta majstori šminkerskog zanata savetuju.

Pre svega, na dobro očišćeno lice stavićemo podlogu, prajmer ili bazu. Podloga se stavlja prstima, u tankom sloju, ravnomerno na celo lice. Nakon toga stavljamo tečni puder ili BB kremu. Ono što je dodatni savet za novogodišnje šminkanje jeste da ukoliko stavljamo tečni puder, u njega ukapamo dve kapi podloge i pomešamo ih, pa tek onda smesu stavimo na lice. Na taj način se dvostruko obezbeđuje fiksiranje pudera, jer podlogu već imamo na licu nanetu u tankom sloju, a ovih par dodatih kapi u puderu će njeno dejstvo samo pojačati i obezbediti da se puder ne mrda. Zahvaljujući tom triku, koliko god mi slavili i opuštali se, na slikama ćemo izgledati sveže, blistavo, čisto, jednom rečju, perfektno.

Nakon tečnog pudera prelazimo na šminkanje očiju ili usana u zavisnosti od toga šta volimo da istaknemo. Pravilo je da za svaku oblast na licu koju šminkamo (lice, oči, usne) ne bi trebalo koristiti više od tri proizvoda. Na primer, ukoliko želimo posebno da istaknemo oči, da bismo definisali oblik oka, koristićemo ili olovku ili ajlajner, nećemo koristiti oba proizvoda, jer ćemo time preći granicu uredne šminke i na kraju to neće delovati lepo. Delovaće musavo, oči će biti teške, umorne i zatvorene. Za definiciju očiju i liniju kojom ćemo uokviriti oko koristićemo samo onaj proizvod koji volimo i sa kojim smo najveštiji. Ili olovku, ili ajlajner, ili kajal, sve po želji i veštini koju posedujemo. Dalje možemo da se upuštamo u igru sa senkama i tu je praktično svaka nijansa dozvoljena dok su sve nijanse iste teksture. Senčenje iz svetlije u tamnije nijanse (nikako obrnuto, iz tamnije u svetliju) na kapcima je dozvoljeno kao i igra kontrastnih boja, ali samo ukoliko su iste teksture. Ukoliko koristimo različite teksture senki za oči, ako one nisu stručno i profesionalno nanesene, imaćemo efekat umešenih senki poput testa na kapcima. Takav postupak će kapak opteretiti i nakon nekoliko sati oči će delovati neuredno i zamazano. Kada smo naneli senke, maskaru još ne nanosimo nego prelazimo na usne.

Trajnost šminke za usne je od izuzetnog značaja. To znači da se na njih stavlja baza za ruž, što najčešće može biti tanak sloj pudera, nakon toga izvući olovkom za usne konture gornje i donje usne i cele usne dodatno senčiti olovkom za usne blažim pritiskom olovke. Na taj način usne imaju čvrstu bazu što produžava trajanje ruža ili sjaja. Ruž za usne stavljamo na cele usne ili se igramo nijansama, a tada je važno da u uglove stavljamo tamniju nijansu, a na sam centar gornje i donje usne stavimo za jedan ili dva tona svetliju nijansu. Na taj način dobijamo 3D efekat usana koji ih čini senzualnim a osmeh neodoljivim. Ukoliko želimo da nam sjaj za usne nanet u debljem sloju ostane postojan, obavezno ga naprskamo fiksatorom koji ćemo detaljnije predstaviti na samom kraju.

Kada smo usne našminkali, ostaje da kompaktnim puderom obezbedimo postavljeni ten, da na obrazima izvučemo konture, ili da stavimo rumenilo, ili da stavimo šljokice. Bitno je da još nemamo maskaru na trepavicama, jer bi u suprotnom prašenje kompaktnog pudera, rumenila, bronzera otišlo u sitnim česticama na maskaru, uprljalo boju maskare i stvorilo grudvice. Kada smo zaokružili ceo izgled kompaktnim puderom i na taj način obezbedili ten, rumenilom ili bronzerom istakli obraze, podsećamo da ćemo se opredeliti za samo jedan od ova dva proizvoda za naglašavanje obraza. Bronzerom izvući konture ili rumenilom istaći jagodice – oba proizvoda se ne koristiti.

Sledeći korak koji je pretposlednji u pravilnom procesu šminkanja je nanošenje šljokica. One su dozvoljene u toku novogodišnje noći i zato bi trebalo pustiti mašti na volju. Najbolje je da se opredelimo gde ćemo da ih stavimo i da ih nanosimo štapićima za uši ili specijalnim gumama za nanošenje šljokica koje se nalaze na drugom kraju olovaka za oči.

Kada smo postavili šljokice, prelazimo na maskaru. Nanosimo je prvo na gornje trepavice sa donje strane pa sa gornje jer nam je želja da one putuju skoro do obrva u svojoj dužini i da njihov volumen ne zaostaje u svojoj raskoši. Na kraju, sa udaljenosti od 20cm naprskati lice fiksatorom za šminku koji se može naći u svakoj parfimeriji i koji služi da kompletnu šminku obezbedi sa spoljne strane (sa unutrašnje nam šminku drže sve baze koje smo prethodno naneli).

D.Ž.


Proizvodi