Od Madrida do neba: Saša Šašić dizajnerka i balerina Hrana za glavu

Naša dizajnerka Saša Šašić oduvek je bila posvećena estetici. Iako je njena prva ljubav ples, uspela je da ga na najlepši naćin uklopi sa svojim održivim modnim brendom SHASH, koji sa velikim uspehom živi u Beogradu, Madridu (koji je dizajnerka odabrala za svoju bazu), ali i na svim drugim mestima gde žive muze ovog brenda – jake i zanosne žene koje žude za jednostavnom elegancijom i visokim kvalitetom.

Kako ste doplesali u Španiju?

U Madrid sam otišla zbog usavršavanja u plesu, a ostala sam jer me je potpuno osvojio. Postoji čuvena rečenica koju Madriđani s ponosom izgovaraju: Od Madrida do neba. Tako sam i ja doplesala zbog plesa, a ostala zbog energije koju osetim svaki put kada kročim na ulice ovog predivnog grada.
Dugo i uspešno ste se bavili plesom. Kako i zašto  ste napravili switch u modni svet i koliko se danas bavite jednim, a koliko drugim poslom? 

Ples i dizajn odeće su se kod mene razvijali paralelno. Inspiraciju za stvaranje koreografija crpla sam iz mojih kostima i obrnuto. Prethodnih godina podjednako sam uspevala da radim oba posla što nije jednostvno. Posao plesača iziskuje 6 do 7 sati svakodnevnog vežbanja, ako na to dodamo kreativni deo, osmišljavanje koreografija i predstava i još toliko vremena za Shash, primetićete da sam radila više od 12 sati dnevno. Ali kad volite ono što radite, ovo nije žrtva nego uživanje. Ove godine stvari su se malo promenile jer sam postala majka jednog divnog dečaka. Kako još uvek ne mogu da plešem, potpuno sam se posvetila modi i razvoju brenda, ali mi scena jako nedostaje.

Koliko je Španija, zemlja koja je stvorila vodeće street fashion brendove, uticala na vaš rad? Kako se oblače Španjolke i šta možemo naučiti od njih?

Španija je zemlja bez predrasuda. Ljudi nose ono što im se dopada, imaju svoj stil i ne obaziru se mnogo na modne diktate. Naravno da je sve to uticalo na moj rad u smislu oslobađanja i omogućilo da svaku svoju ideju pretočim u delo bez straha da li će biti shvaćena.

Gde možemo pronaći Shash komade? Ima li vas na mestima koja su offline?

U Beogradu se Shash komadi mogu kupiti u Fab living Concept Store.

Vi sa uspehom poslujete u inostranstvu. Šta je potrebno jednom domaćem brendu da bi bio primećen na pretrpanom i prezasićenom svetskom tržištu?

Potrebno je da ima neku prepoznatljivu karakteristiku i da joj ostane dosledan. U mom slučaju to je jednostavnost, kako u dizajnu, tako i u celokupnoj slici koju marka prenosi. Jednostavan, vanvremenski dizajn i besprekorni kvalitet glavna su obeležja Shash-a.
Mia Uzelac