Girl holding balloon at beach Hrana za glavu

Svaki početak godine nosi nove odluke i obećanja koja dajemo sebi. Kada bismo preskočili one dosadne tipa od sutra vežbam, od prekosutra ne pušim i od ponedeljka držim dijetu a prestajem i da grickam zanoktice zbog… malo toga bi ostalo. Istina je da će naša budućnost biti drugačija samo ako promenimo one zaista važne stvari usled kojih će nokti sami prestati da se grickaju.

1. Pomirite se sa tim da niste uvek u pravu. Setite se da pametniji popušta. Budite osoba koja je toliko mudra da ponekad, i ako stvarno zna da je u pravu, kako bi nekoga skinula sa grbače kaže samo: Da, da. Ograničite svoje rasprave isključivo na inteligentne osobe i ako baš morate biti nepopustljivi, neka to bude prema nadobudnim i lažljivim personama.

2. Odreknite se kontrolisanja svega. Vaše budno oko motri na sve – kod kuće, na poslu, sa prijateljima. Štrecate se na svaki signal da nešto nije kako ste izmaštali. Sad je pravo vreme da prestanete sa tim. Izgoreli kolač? Dostava će začas doneti drugi. Dete je dobilo boginje i otkazli ste letovanje? Probajte da povratite novac i brzo organizujete novi termin na drugom mestu na koje nikad do sad niste obratili pažnju. Unestite malo spontanosti u budućnost i prepustite se. Češće nego ikad pre.

3. Prestanite da krivite druge a posebno sebe. To što niste napredovali u karijeri retko zavisi od drugih ljudi, od njihove zlobe i podmetanja. To što veza nije uspela nije samo vaša krivica, jer je za te stvari potrebno dvoje. To što ste prekinuli kontakt sa nekim prijateljem desilo se nečijom krivicom, ali ukoliko želite da to ispravite možete to učiniti bilo kojom zgodom. Jednostavno o tome više ne razmišljajte (dobro, o karijeri možda malo i možete) i život će vam biti lakši.

4. Ne budite negativni. Ova stavka veoma teško pada ljudima koji su rođeni ili vremenom postali depresivci (ovo se posebno odnosi na starije ljude). Da, živimo gde živimo u vremenu koje nas baš i ne mazi, ali zbog toga ne bi trebalo da legnemo na šine i čekamo da voz dođe (na stranu što nam je i to onemogućeno u Srbiji). Pozitivne misli privlače pozitivne događaje i zato u priči o vozu skoknite do neke susedne zemlje i sedite u jedan brzi i čisti, koji će vašu novu pozitivnu ličnost odvesti na neka nova pozitivna mesta, bar na kratko. I, u sklopu ove odluke, prestanite da se žalite na sve i svakoga. Probajte da budete predvodnik promene jednog ukorenjenog mentaliteta.

5. Zauvek prestanite da želite da fascinirate druge. Razmislite, ko su ljudi koje hoćete da oborite sa nogu? Zašto baš njih? Koliko jadno delujete dok to radite? Zašto oni ili neki drugi ne bi želeli da fasciniraju vas? Da li shvatate da je želja za fascinacijom ozbiljna prepreka za svaki vid normalnog odnosa? U redu je da želite da izgledate dobro u nekoj specijalnoj prilici, da čeznete za tim da vaše dete bude pohvaljeno kao dobro i pametno ili vaš rad kao neverovatno važan. Ipak, nije normalno da veče provedete u grču pokušavajući da nasmejete nekog mrguda, da putujete na safari u Keniji iako se panično plašite svega divljeg kako bi bili u društvu nekoga koga smatrate važnim, ili još gore, da svoje prave prijatelje stavljate na drugo mesto kako bi neko ko slovi za nešto mislio da ste kul. Budite ono što jeste, jer je to osnovna lekcija u dostizanju srećne budućnosti, ali što je još važnije – srećnog sadašnjeg trenutka.

6. Menjajte se i prestanite da se plašite. Bez obzira koliko godina imate, shvatite da od sudbine ne možete pobeći. Ovog trena probajte sve što ste ikada hteli da uradite, ili napravite godišnji plan za novine. Beskrajno se trudite da promenite kod sebe nešto što vama smeta. Otkačite dosadne ljude. Prestanite da letujete na Halkidikiju, koliko god ga voleli. Ne pozivajte se na decu za sve što niste uradili nego i njih povedite u nove avanture. Ako niste osoba koja skače iz bandžija, to vam niko neće zameriti, ali sami sebi hoćete. Na kraju to su samo neke vama znane sitnice koje sada izgledaju krupne poput aždaje. Porazite tu aždaju – već danas!