Parfemske porodice Parfemi

Čulo mirisa najmisterioznije je ljudsko čulo. Ako pokušate da opišete neki miris, lako se može dogoditi da se nađete u neprilici jer se miris može nekome dočarati samo uz pomoć drugog mirisa. Svet parfema prepun je tajni i slutnji koje svako mora da otkrije na svoj način. Poznavanje parfemskog rodoslova, odnosno tačnog skupa sastojaka od kojih je miris napravljen,  važno je da biste shvatili koja parfemska porodica vama najviše prija.

Proteklih nekoliko decenija broj parfema se toliko uvećao da se kupci u tom preobilju sve teže snalaze. Uopšte nije lak zadatak pronaći slične mirise. Po međunarodnoj terminologiji mirisa ovakvi prikazi stručnim jezikom nazivaju se rodoslovi jer se formiraju kao porodično stablo. Oni prikazuju koje mirisne porodice postoje i koji parfemi im pripadaju, otkrivajući na taj način njihovu povezanost. Parfemi se klasifikuju u sledeće mirisne porodice:

CVETNI: mirisi u kojima dominiraju ruža, jasmin, đurđevak, božur, orhideja, ljubičica, mimoza, frezija, tuberoza, jorgovan;

ZAČINSKI: cimet, pink i beli biber, muskatni oraščić, karanfilić, aromatično bilje, lovor, đumbir;

DRVENASTE NOTE: sandalovina, kedar, bor, vetiver (esencijalno ulje ove indijske trave dobija se destilovanjem korena);

ORIJENTALNE NOTE: vanila, pačuli, mošus, oud;

VOĆNI: parfemi koji sadrže akorde breskve, kivija, ananasa, jabuke, višnje, maline, crnih ribizli;

BILJNE NOTE: menta, ruzmarin, žalfija, pelin, smilje, muskatna žalfija, petigrin (esencija koja se dobija destilovanjem listova pomorandže), bosiljak, lavanda;

CITRUSNE NOTE: limun, bergamot (vrsta agruma sa plodom koji podseća na krušku), mandarina, grejp, pomorandža, limeta;

ALDEHIDNI MIRISI: sadrže organske hemijske supstance, obično podsećaju na voće. Ime su dobili po grupi mirisnih ugljovodonika – aldehida.

KIPARSKI MIRISI: Početkom XX veka čuveni parfimer Fransoa Koti stvorio je od mediteranskih sastojaka parfem koji je nazavo Chypre po ostrvu Kipar. Ova prodica spoj je južnog voća, mahovine i pačulija.