PLASTIČNE KESE SU LOŠA NAVIKA! Hrana za glavu

U Srbiji se svakog dana potroši 7 000 000 plastičnih kesa! Ili – 2,5 milijarde kesa godišnje! Podaci iz ovog oglasa uznemiriće svakoga sa iole razvijenom ne samo ekološkom svešću. U svakom vodiču za ekologiste početnike plastična ambalaža prednjači na listi onoga što nipošto ne bi trebalo koristiti. Zašto?
Plastične kese su nezamislivo veliki zagađivači okoline. One se proizvode da bi se odmah bacile. Načinjene od naftnih derivata, one emituju štetne gasove odgovrne za klimatsko zagrevanje. Početkom XXI veka na plastične kese odlazi oko 4% ukupne proizvodnje petroleja. Najveći broj plastičnih kesa se ne reciklira ni u najrazvijenijim zemljama jer se njhova reciklaža ne isplati ni ekonomski ni ekološki.
Proizvodnja jedne plastične kese traje 1 sekundu.
Njeno korišćenje ne traje duže od 20-ak minuta.
A njena razgradnja potrajaće 450 godina!
Ove činjenice dovoljni su argumenti da postanemo odgovrniji potrošači. Ali, kako se osloboditi loše navike korišćenja plastičnih kesa? Teško, skoro kao odvići se od pušenja. O tome svedoče svi oni u redu za kasu u samoposluzi koji i dalje koriste plastične kese. Već skoro pola veka traju kritike na račun neodgovrnog korišćenja plastičnih kesa koje zagađuju gradove, šume i, naročito, vode i sav živi svet u njima.
Gde je rešenje? U rehabilitaciji platnenog cegera, korpe od pruća za pijacu ili mreže od kanapa kojih se sećamo iz detinjstva. Koje su prednosti novog cegera?
Malo ulaganje – velika ušteda. Plastične kese se odskora, tamo gde nisu sasvim zabranjene, s pravom naplaćuju. Tek kada nas udare po novčaniku, počećemo da razmišljamo. Vek trajanja platnenih torbi, za razliku od kesa za jednokratnu upotrebu, gotovo je neograničen. One su daleko izdržljivije, trajne. Lako se peru u mašini na 30 stepeni i uvek su kao nove.
Cegeri su postali i modni detalj. Neke mlade žene imaju već kolecije platnenih torbi koje su savitljive, ne zauzimaju mnogo mesta ni u najmanjoj ženskoj tašni, a po potrebi mogu da se upare sa odevnom kombinacijom. Zatim, oni su nešto kao naša vizitkarta. Noseći ih, poručujemo okolini da smo osvešćen potrošač, da nam je stalo do planete Zemlje koju ostavljamo našim naslednicima, do našeg grada, ulice, do drugih bića.
Platnene torbe mogu da postanu i polje naše kreativnosti. Sasvim je lako osmisliti i lično dizajnirati sopstvenu platnenu torbu (na njoj možete naštampati tekst po želji, određeni simbol ili sliku do koje nam je stalo). A ona može da postane i originalni poklon bliskoj osobi. Onaj kome ste je darivali svaki put će pomisliti na vas kada iz džepa izvadi platnenu torbu.
Dilema plastična kesa ili platnena torba i nije više dilema.
P. S. Pošaljite nam fotografiju platnenih torbi koje ste lično kreirali.
Neda Todorović