Premijere: Chanel Neapolis kolekcija šminke za proleće-leto 2018. Trendovi

Za proleće / leto 2018, Lucia Pica, kreativna direktorka Chanel šminke odgovara na zov sirena i ponovo se vraća svom rodnom gradu. Prepun istorije, znamenja i metafora, stalno promenjivi pejzaž Napulja pruža inspiraciju za boje, raspoloženja i tehnike koje otkrivaju topao, bogat i neočekivano mediteranski aspekt modne kuće – istovremeno antički i apsolutno savremen.

Ime Neapolis – ili ‘Novi grad’ – ukazuje na poreklo Napulja kao antičke grčke kolonije, ali i grada koji Pica posmatra novim očima; oslobođeni klišea, drevni koreni i moderna inkarnacija ovog podneblja sudaraju se u iznenađujućoj ali komplementarnoj paleti zelenih, žutih, zlatnih, crvenih i crnih tonova. Od prirodnog sveta – koji se ogleda u vulkanskom pejzažu Vezuva, Flegrejskim poljima i vodama Zaliva – do arhitektonskog i umetničkog nasleđa koje je delo ljudske ruke – uključujući pigmente na freskama u Vili Popeja u Oplontisu i ukrase u baroknim crkavama sa povremenim neprocenjivim slikama Karavađa među svodovima – sve ovo je istraženo, otvarajući brojne mogućnosti u smislu boja i metoda nove kolekcije.

Priča o Napulju je neraskidivo povezana sa pričom o Partenopi, sireni čije je telo pronađeno na obalama nekadašnjeg ‘Starog grada’ – zapravo, prvobitna inkarnacija Napulja bila je nazvana po njoj. Svojom primamljivom ali smrtonosnom pesmom, zajedno sa ženstvenom moći i lepotom, ova pripadnica antičke mitologije našla je svoj par u modernom liku koji je stvorila Gabrielle Chanel. Ovde se od žene ne traži samo da nanese boje, već da prigrli stav Napulja, njegov grandiozan, neukrotiv i optimističan stil koji danas odzvanja jednako glasno kao i u davnini.

Centralno mesto u kolekciji zauzima paleta senki ograničenog izdanja – LES 9 OMBRES koju čine brojne svetlije i prigušenije nijanse. Za dodatni intenzitet, Lucia Pica se okreće zelenoj boji: OMBRE PREMIÈRE Crème u nijansi Verderame je lepa, prigušena sivo zelena boja sa diskretnim metalik sjajem koja izgleda jednako lepo kada se nanese samostalno ili slojevito ispod senki iz palete. Inspirisana detaljem na vratima, MASCARA DIMENSIONS* u nijansi Nero Metallo je plavo zelena maskara metalnog efekta, dok se olovka STYLO YEUX WATERPROOF predstavlja u nijansi Nero Vulcanico, najtamnijoj zeleno plavoj boji po ugledu na crni vulkanski pepeo, ili u jarkoj, žad zelenoj nijansi po imenu Mare-Chiaro.

 “Svi elementi Napulja su ovde,” kaže Lucia Pica za svoju izvanrednu paletu senki za oči, koja se poigrava teksturama i bojama: tu su po tri mat, satenske i sjajne nijanse, sve predivno meke i nadogradljive. Boje se kreću od jarkih do progušenijih tonova, poput Napulja i njegovih bezbrojnih uticaja: antički i moderan, duhovan i senzualan, istorijski i živ. Jarka zelena je smeštena pored blede sivo zelene senke. Blistava breskva bež nijansa je ublažena suptilnom braon bojom. Blistava zlatna se ističe pored tamne, braon crvene senke. Svaka boja može da se poveže sa vizionarskim trenutkom koji je Lucia Pica doživela na svom napolitanskom putovanju, od vulkanskih stena do mora u suton, i svaka ima zadatak da laska i bude interesantna na koži.

Za lice, inspiracija je pronađena u pogledu na planine pri zalasku sunca: rumenilo JOUES CONTRASTE u nijansi Foschia Rosa je poetska roza boja koja trenutno osvežava ten.

Nokti nude još jednu priliku za igranje: za proleće / leto 2018, Lucia Pica predstavlja svoje prve pastelne nijanse, uključujući Nuvola Rosa, ’pastelni roza oblak’, i Verde Pastello,  nežnu mentol zelenu, ali i jarko narandžastu sa Arancio Vibrante. Giallo Napoli – ‘jarka Napulj žuta’ upućuje na freske i čuvenu boju koja se koristila za njihovo slikanje.

 

Novi pigmenti za usne POUDRE À LÈVRES je nijansirani puder za usne inspirisan tehnikom tempere kojom su rađene pompejske freske, ručno se meša i nanosi svež na usne svaki put. Svaka paleta sadrži providan hidratantni balzam i nijansirani presovani puder. Vrhovima prstiju nanesite balzam da biste hidrirali usne, zatim utapkajte puder koristeći jedan od dva priložena aplikatora u skladu sa željenim rezultatom, da biste dobili ono što Lucia Pica zove ’upravo poljubljena usta’ – prigušen, slikarski efekat, lako i zanosno. Kao što Pica kaže, „romantično je i zabavno, nešto veoma novo inspirisano nečim veoma starim – to je suština Napulja“. POUDRE À LÈVRES je dostupan u tri nijanse: Rosso Pompeiano, jarka boja maka; Rosso Parthenope, intenzivna crvena, i Rosa Tempera, meka roza boja.

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *