Premijere parfema: CHANEL N°5 L’EAU Parfemi

Kultnim imenom koje podseća na šifru, N°5 je uveo parfimerstvo u novu eru. Odjednom, mirisi su mogli slobodno da kombinuju sintetičko i prefinjeno, žersej i krzno, cvetove i aldehide. Neopisiv i večno zagonetan, Chanel N°5 nije samo miris – on je nasleđe, nedvosmislena predstava ženstvenosti, otmeno remek-delo koje se prenosi sa generacije na generaciju. Poput bauhausa, potpuno je u duhu svog vremena, ali uvek uspeva da bude korak ispred.

Kamen temeljac svih CHANEL kreacija, N°5 nikad nije prestao da inspiriše parfimere ove modne kuće. Tokom godina, svaki je nastojao da očuva i zaštiti njegovu magičnu formulu, da ovlada njegovim mehanizmima, da garantuje zalihe njegovih retkih sirovina i razume njegov revolucionarni karakter. Ostajući verni njegovoj snažnoj unutrašnjoj prirodi, svaki od njih je prošao istu stilsku vežbu, stvarajući sopstvenu interpretaciju. Davne 1924. godine, samo tri godine posle kreiranja parfema, Ernest Bo je interpretirao N°5 kao toaletnu vodu. Šest decenija kasnije, Žak Polž je 1986. godine kreirao parfemsku vodu, nedvosmisleno N°5, ali potpuno novu. Dvadeset i dve godine kasnije, usudio se da udahne nov život formuli sa Eau Première.

U ovoj 2016. godini, došlo je vreme da parfimer Olivije Polž dočara esenciju svog vremena kreiranjem N°5 L’EAU. Miris za sada, ovde, za uvek. Vežbanje stila, kao što je poznato, zahteva monumentalni rad. Sa L’EAU, N°5 još jednom demonstrira u kojoj je meri njegova struktura, zapravo, besprekorna. I precizna. Međutim, kako se prisvaja tako veličanstven miris? Ili, dopušta li taj miris sebi slobodu da se menja ako je prožimao naše detinjstvo, ako je to miris koji je odmah prepoznatljiv?

Suptilnim dodirom zlatara, Olivije Polž je stremio da postigne novu ravnotežu i idealnu dozu svežine. Isto kao što bi časovničar ispitivao sve sastavne delove mehanizma, gospodin Polž je secirao originalnu formulu i izdvojio svaki sastojak u želji da razume njegovu ulogu i mesto u celoj kompoziciji.

Dao je prednost aldehidima sa mirisom pomorandžine kore i zanemario one sa metalik prizvukom. Povećao je iskričavost začina i uklonio puder iz osnove. Učinio je drvenste prizvuke dinamičnijim i dodao zelenilo ilang-ilangu. Jasmin je postao lagan poput vazduha, a količina vanile smanjena. Poštujući istoriju, ali istovremeno s pogledom uprtim u budućnost, Olivije Polž je u potpunosti reinterpretirao N°5.

GEOMETRIJA LATICA

Već od prvog trenutka, N°5 L’EAU potvrđuje vedrinu i transparentnost. Nesumnjivo manje apstraktna od svojih prethodnika, kompozicija odiše citrusima poput suncem natopljenog meda. Note limuna, mandarine i pomorandže otkrivaju se na koži i uzdižu do novih visina zahvaljujući aldehidima koje je izabrao majstor.

Zatim se, poput drugog vetra, već može čuti šuštanje cveća. Zvuči kao šapat lepršavog tila. Ruža se stapa sa vazdušastim jasminom i novim aspektom ilang- ilanga, modernijim nego ikad. Uranjate u srce buketa, u prijatnoj nesvestici koja ostavlja utisak kontakta sa svakom laticom, njenim baršunastim dodirom, njenim mesnatim osećajem, njenom prefinjenom čipkom, njenim promenljivim oblikom.

Na kraju, iza ovog cvetnog vihora, oseća se vibracija, utisak živahnosti bez presedana. Ovo je odjek vetivera i kedra, u pratnji mekih pamučnih nota mošusa. Nikad do sad N°5 nije bio tako prirodan. Nikada nije bio tako svež.

U ČAST JEDNOSTAVNOSTI

N°5 L’EAU nije kolonjska voda. Niti je razblažena verzija originalnog mirisa zato što za CHANEL, svaka varijacija predstavlja originalnu olfaktornu kreaciju. N°5 L’EAU je N°5 današnjice. Kompozicija je pod zastavom modernosti, sa svežinom kao svojim lajtmotivom. L’EAU, zato što je voda neophodna. L’EAU, u čast jednostavnosti. L’EAU, kao očigledan izbor.