Teen girl with problem skin look at pimple with magnifying glass. Woman skin care concept Nega lica i tela

Koža sklona bubuljicama i aknama, zapušene pore, miteseri, ten koji se sija nisu samo problemi u adolescenciji. Oni koji imaju baš ovaj tip kože, moraju posebnu pažnju posvetiti negovanju. Dobra vest je da se na masnoj koži manje vide znaci starenja.

Akne

Akne ne moraju nužno biti tinejdžerski problem. Ponekad one zadaju muke osobama svih godina. Posebnu sklonost ka aknama, bubuljicama i miteserima imaju ljudi sa masnom, problematičnom kožom. Prvi korak u negovanju je temeljno čišćenje lica (najbolje gelom jer mleko izaziva dodatno lučenje sebuma). Preparati za negu problematične kože obično sadrže vitaminske komplekse, voćne kiseline, biljne ekstrakte i esencijalna ulja koja deluju antiseptično. Pored krema i losiona postoje i specijalni proizvodi kojima se akne tretiraju lokalno. Preporučuje se i upotreba papirića za uklanjanje viška sebuma sa lica.

Proširene pore

Proširene pore su mesta gde se lojne žlezde otvaraju na površini kože. Proširene pore obično nastaju usled hormonalnih poremećaja. Što je pora veća, to je veća i lojna žlezda ispod kože. Tipične su za masnu kožu. Često nastaju u pubertetu i kod mlađih ljudi. Oštećenje kože suncem dodatno pogoršava stanje. Proširene pore mogu nagovestiti da postoji i povećan rizik od razvoja problematičnog tena jer se u njima nakuplja nečistoća koja podstiče upalu, a otežana je i svakodnevna higijena lica jer se pore teže čiste. Potrebno je svakodnevno čistiti lice i koristiti adekvatan piling. Licu sa proširenim porama posebno odgovara kozmetika sa retinolom i aktivnim kiseonikom. Esencijalna ulja i antiseptični biljni ekstrakti takođe daju dobre rezultate.

Pojačana seboregulacija

Najčešći uzrok pojave problematičnog tena sklonog aknama i mitiserima je pojačano lučenje sebuma. Za otklanjanje ovog problema veoma je važno pravilno i detaljno čišćenje lica. Nova generacija pena i gelova za umivanje temeljno čisti kožu, ali i sadrži hidratantne sastojke koji koži vraćaju vlažnost. Tonici i losioni za čišćenje ne sadrže agresivne sastojke. Piling je veoma važan korak u negovanju kože sklone pojačanoj seboregulaciji. Kozmetika namenjena onima koji pate od ovog problema sadrži antiseptične i umirujuće sastojke.


Proizvodi