PROSLAVA MATURE – ŠMINKA ZA FESTIVAL MLADOSTI U fokusu

Proslava mature podrazumeva ozbiljnu organizaciju – izbor haljine, odela, šminke, frizure, manikira, nakita, obuće, torbe. Sve to trebalo bi da zaokruži srednjoškolsku priču koja se završava uz proslavu do duboko u noć, uz muziku i najbolje drugove.

Proslava mature je festival mladosti, a to olakšava izbor detalja. Mladost ne treba opterećivati preteranim kićenjem i ekstremima u garderobi, šminki, frizuri. To znači ostati dosledan sebi i svom ukusu, bez eksperimentisanja koje će stvoriti kontraefekat. Gledajući svoje slike sa maturske večeri, malo ko se ne nasmeje tadašnjem izgledu. Trudimo se da izgledamo što je odraslije moguće, slepo pratimo modne tendencije što je često suprotno dobrom ukusu.

Šminka za matursku proslavu trebalo bi da bude profesionalna. Bez obzira da li ste dovoljno vešti da se sami našminkate ili ćete se obratiti šminkeru, trebalo bi da znate da će biti puno slikanja i da šminka treba da se održi što duže. A trebalo bi da odoli i po kojoj kojoj suzi. Šminka bi trebalo da zaokruži ukupan izgled – garderobu, frizuru i nakit.

Postulat u šminkanju jeste da se na licu istakne ono što volimo da naglasimo. Imajući u vidu meru, za maturu je dozvoljeno pomeriti granicu šminkanja malo dalje, ali ne bi trebalo preterivati jer svako preterivanje je kraj lepog izgleda.

Da li ćemo istaći oči ili usne? Onome što će dominirati na licu, posvetićemo veću pažnju, vodeći računa da li će kosa biti puštena ka licu ili sklonjena od lica. Ukoliko je lice slobodno, dozvoljeno je da šminka bude intenzivnija. Ukoliko kosa pada na lice, šminka ne sme da bude prejaka jer će dodatno zatvoriti i umanjiti lice.

Pre nego što krenemo sa šminkanjem, moramo dobro da pripremimo lice za šminku koja bi trebalo da potraje. Priprema lica podrazumeva:

1. Dobro ispilingovanu kožu (piling radimo dva dana pre maturske večeri);

2. Nahranjenu, hidriranu kožu. Poželjno je da, veče pre mature, nanesemo masku kojom ćemo koži obezbediti dodatnu energiju koja joj je potrebna;

3. Glatku kožu (depilacija nausnica, obrva, mehaničko čišćenje lica radimo desetak dana pre maturske večeri, nikako kasnije).

Kada počinjemo sa šminkom, najvažniji prvi korak u šminkanju je stavljanje baze za puder. Naravno, stavljamo onu koja odgovara našoj koži. Ona će zaštititi lice od štetnih spoljašnjih uticaja i produžiti trajanje pudera. Baza je prvi i osnovni korak u šminkanju. Nakon toga, prilikom stavljanja pudera, počinjemo tankim slojem. Sačekamo da se taj tanji sloj dobro osuši, a onda četkom ili sunđerom nanesemo još jedan sloj samo na one delove lica koji zahtevaju dodatnu kamuflažu. Potom nanosimo posvetljivač ili korektor u predelu ispod očiju jer taj deo ne sme da deluje umorno. Mladost daje dovoljnu svežinu, dodatna kamuflaža je nepotrebna, ali optički ćemo taj deo posvetliti i time pojačati svežinu. Najzad matiramo ten transparentnim kompakt puderom. Tada smo spremni da krenemo dalje.

U zavisnosti od toga šta naglašavamo, pažljivo se ističe iscrtavanjem ono što treba da bude u prvom planu te večeri. Obrve iscrtavamo i popunjavamo luk obrva da bismo licu dali ram. Dozvoljena je olovka za obrve i senke, ali je važno imati u vidu nijansu koja mora da bude najsličnija boji kose.

U slučaju da su oči u prvom planu, trebalo bi da se opredelimo za tri artikla koja ćemo da koristimo za šminkanje očiju, nikako više od toga. Senka, ajlajner i maskara su sasvim dovoljni za efekat glamuroznih očiju. Tehnike koje tom prilikom koristimo su brojne, ali ne smemo preterati sa proizvodima koje koristimo. Za kraj možemo upotrebiti veštačke trepavice, one su za ovakvu priliku dobrodošle.

Za usne su nam dovoljne olovka i ruž, sjaj ćemo uvek držati u torbici i po potrebi popravljati pre svakog slikanja. Na usne se blago, tapkanjem nanosi izuzetno tanak sloj korektora koji predstavlja dobru podlogu koja će produžiti trajanje ruža i držati ga na mestu. Usne se iscrtavaju olovkom, a zatim popunjavaju ružem. Ono što je koristan trik jeste da preko ruža naslonimo jedan sloj papirne maramice (raslojimo papirnu maramicu na tri tanka soja i koristimo samo jedan, najtanji sloj) i preko njega četkom tapkamo puder u prahu. Na taj način fiksiramo ruž za usne i produžavamo njegovo trajanje, a trikom sa maramicom sprečavamo da se ruž razlije van ivica usana.

Kada smo završili sa šminkanjem, neophodno je fiksirati šminku na licu. Nikako to ne raditi lakom za kosu! Šminka može da se fiksira samo i isključivo tečnošću u spreju koja je za tu namenu. Ukoliko lakom za kosu pokušamo da fiksiramo šminku, istaći ćemo svaku boru i nepravilnost na licu koja će za manje od pola sata da se pojavi na licu i nikakve popravke neće biti moguće.

Ono što prilikom odabira šminke za maturu ne bi trebalo kopirati jeste izgled neke svetske zvezde. To najčešće, ukoliko nije profesionalno izvedeno, može da dovede do toga da ne ličimo ni na sebe ni na svetsku zvezdu. Šminka mora biti prilagođena našim crtama lica. Ukoliko kopiramo nečiji izgled, osnovna pretpostavka jeste da imamo barem malo sličnosti sa osobom čiju šminku pokušavamo da kopiramo.

Nema ništa neurednije nego loše postavljene veštačke trepavice. Ukoliko niste imali iskustvo sa nošenjem veštačkih trepavica, trebalo bi da probate da ih nosite da biste ustanovili da li vaše oko može da ih podnese.

Ono što može dodatno da naruži šminku i da je učini neurednom jesu ožiljci na licu i kraste nastale od ceđenja bubuljica noktima. Puderi mogu da pokriju i najveću bubuljicu, ali krastu nikako! Lice mora biti odmorno i glatko da bi šminka mogla da izgleda lepo i uredno.

Ukoliko nanosimo šljokice na kapak, njih ćemo najbolje i najpreciznije naneti štapićem za uši. Sve što nam spadne sa očiju na ten možemo lako ukloniti laganim pritiskom selotejpa na rasute šljokice ispod očiju i na obrazima. Šljokice su dobre prijateljice maturske šminke. Dozvoljene su na kapcima, usnama, obrazima. Najbolje će blistati ukoliko su koncentrisane samo na određenim delovima lica jer, kada ih ima svuda, onda je njihov blistavi efekat umanjen, a to ne garantuje glamurozan i elegantan izgled.

Popravljanje šminke znači da ćemo prvo maramicom, tapkanjem po licu, pokupiti višak koji se pojavio, a zatim ćemo kompaktnim puderom blago preći preko delova lica koji su skloni isijavanju da bismo popravili i vratili mat efekat koji se vremenom gubi.

Najvažnije je da na proslavu ponesemo dobro raspoloženje. Ne bi trebalo da se trudimo da imitiramo svetske zvezde, tako se gubi autentičnost koja je te večeri stvarno najlepša.