Razbijanje parfemskih mitova Parfemi
Igor Jeremić, tvorac bloga Scentertainer, za čitateljke i čitaoce Jasmina, proverava koliko istine ima u parfemskim mitovima.

Mit br.1: Ako trljate zglob jedan o drugi pokidaćete molekule parfema.

Netačno!

Da bi se molekuli parfema pokidali potrebna je mnogo veća energija. Ono što se zapravo dešava jeste da se usled trenja povećava temperatura čime dolazi do bržeg ispravanja visokoisparljivih komponenti parfema poput citrusnih ulja.

Zaključak: slobodno možete trljati parfem izmedju zglobova, nećete ga nimalo oštetiti. To nemojte raditi jedino u slučaju da želite da uživate u otvaranju parfema koje je uglavnom sastavljeno od aromatičnih i citrusnih nota. Ako želite da preskočite otvaranje, kao što ja želim u sličaju Versace Dreamera, slobodno možete protrljati parfem i doći do onih srednjih i donjih nota koje želite odmah da osetite.

Mali dodatak: U parfimeriji slobodno protrljajte parfem, da biste što pre došli do srca parfema. Ljudi često prave grešku i kupuju parfem na osnovu njegovih gornjih nota, odnosno otvaranja, što je prilično varljivo jer su one u većini slučajeva kratkog daha.

Mit br.2: Da li žene koje mirišu na grejpfrut muškarci percipiraju kao 5 do 10 godina mlađe?

Tačno!

Prema Hiršovoj naučnoj studiji muškarci one žene koje mirišu na ovaj citrus percipiraju mlađe. Naravno, potrebno je odabrati dobar parfem sa dominantnom notom grejpa. Moj omiljeni je Guerlain Aqua Allegoria Pamplelune. Za moj nos, a i mnogih parfemskih kritičara, najbolji grejpfrut parfem koji postoji.

 


Proizvodi