Razgovor o lepoti: Entoni Šase, zvanični Guerlain šminker Trendovi

Sa čuvenim francuskim make up umetnikom Entonijem Šaseom, članom Guerlain Art kluba, razgovarali smo o trendovima u šminkanju i malim, ali veoma korisnim trikovima za postizanje blistavog izgleda.
Da li se make up trendovi menjaju istom dinamikom kao modni u intervalima proleće-leto i jesen-zima, ili za šminkerske trendove važe neka drugačija pravila?
Za mene postoje dva različita trenda koja većina prati. Jedan trend pripada društvenim mrežama i medijima i razlikuje se sasvim od trendova koji vladaju modnim pistama. Trend u modnoj industriji se brže i drastičnije menja. U modnoj industriji više nema konturing tehnike, koja je bila u prethodnoj sezoni popularna, ove sezone u modi je bila ravnomerno i prirodno osunčana koža, sa što više nemaskiranog izgleda kože. Za jesen/zimu trend je što manje vidljive šminke i što prirodniji izgled. Što se očiju tiče trend za jesen/zimu je crni retro ajlajner, deblji i naglašeniji, jako precizan, skoro grafički izvučen. Vraća nam se i trend smokey eyes efekta koji nije glamurozan nego više rock’n’roll smokey eye, smeliji, malo naglašeniji od glamuroznog, koji je sasvim precizan i svedeno strog na očima. Na društvenim mrežama trend trenutno naginje ka arapskom načinu šminkanja oka, uokvirene, jake boje, dosta jakih pigmenata, oštri deblji ajlajner i guste veštačke trepavice. Intenzivan mat finiš na usnama, pojačavanje kontura lica, naglašavanje i isticanje jagodičnih kostiju. Svakodnevna šminka koju viđamo na ulici zna biti blaga refleksija onoga što je popularno na društvenim mrežama, ali svakako dosta umerena i prilagođena svakodnevnim potrebama i željama žene.
Kakve su make up zapovesti za predstojeću sezonu?
Za Guerlain, jedino pravilo i osnova samog brenda ostaje ista, a to je isticanje prirodne lepote, njeno naglašavanje i pojačavanje premium preparativnim i dekorativnim proizvodima koji su isključivo u službi lepote žene bez obzira na godine. Guerlain ne pravi kompromise sa kvalitetom i perfekcijom koju koža zaslužuje. Posedujemo savršenu paletu proizvoda za ujednačavanje blistavost tena i zdravu kožu koju negujemo čak i dok je šminkamo jer su proizvodi sa tim ciljem i kreirani. Guerlain baza za puder L’Or se ističe kao najjači adut u okviru dekorativne linije Guerlain-a. Istaknite svoju lepotu na najbolji mogući način, ne trudite se da kopirate nečije lice, umesto toga istaknite na svom licu ono što najviše volite. Ono što je za sledeću sezonu u fokusu svakako su usne i to da svaka žena treba da ima svoje tri omiljene nijanse koje u toku dana osvežava na svojim usnama. Jednu koju voli da nosi pre podne, drugu koju nanese nakon pauze za ručak i treću koju ponese nakon posla u izlazak ili koktel veče. Uskoro očekujemo revolucionarne novitete na polju tečnih pudera u ruževa za usne u Guerlain-u i jedva čekam da ih probam!
Šta je to što svaka žena treba da ima u svom neseseru za šminku?
Mislim da bi svaka žena trebalo da ima u svom neseseru ruž za usne jer je to najjače oružje za zavođenje. Idealno je da svaka žena ima tri nijanse u toku dana, jednu da nanese pre nego što izađe iz kuće, drugu da nosi sa sobom i stavi nakon ručka za popodnevni izgled, a uveče da stavi svoju omiljenu nijansu za večernji izgled i izlazak na piće ili produženi izlazak u klub. Ono što je takođe neophodno da ima uvek uz sebe jeste presovani puder kojim će moći da izvede popravku šminke u svakom trenutku i da za čas osveži svoj izgled u toku dana.
Kako vam se čine žene u Srbiji? Šta su njihovi aduti, a šta bi trebalo da poprave kad je šminkanje u pitanju?
Izuzetno sam prijatno iznenađen vašim ženama, prednost vaših žena je u tome što je kvalitet kože na zavidnom nivou. Imate sreću da imate kvalitetnu i lepu kožu, vaša klima je umerena i pogodna da ne škodi koži uopšte. Ono što mislim da bi moglo da se poboljša jeste šminkanje očiju. Trebalo bi isticati oči šminkom, ne bi trebalo opterećivati teškim teksturama i jakim pigmentima, nekada je sasvim malo dovoljno, a nekada, ako želimo da izvedemo nešto komplikovanije na očima, potrebno je da to izvedemo pravilno i precizno. Obrve su ram lica i potrebno ih je pravilno oblikovati. Mislim da kod vaših žena ima mesta za poboljšanje oblikovanja obrva i pravilnog odabira pigmenta za isticanje obrva.
Koji Guerlain proizvod najviše volite da upotrebljavate?
Moj najveći adut u Guerlain dekorativi je svakako Precious Light, magični štapić koji može da se koristi uvek, pre nanošenja šminke, nakon nanošenja šminke. Precious Light je photoshop za šminkanje, može da popravi i izvuče svaku eventualnu grešku koja vam se potkrade, a pre svega savršeno posvetljava i ističe deo ispod oka koji želimo da malo osvetlimo i zategnemo kada nam je potrebno sakriti sitne nepravilnosti. Nekada kada nemate vremena ili strpljenja za kompletno šminkanje, dovoljno je samo da stavite ovaj proizvod i u samo par poteza ćete podići blistavost i zdravlje vašeg tena i izgled kože.
Da li imate tajno oružje za besprekoran i savršen izgled koji ćete da podelite sa nama?
Najbolji trik i savet jeste da svoju rutinu šminkanja kombinujete sa preparativnim proizvodima. Guerlain je kuća koja vodi računa o tome da se dekorativa i preparativa međusobno dopunjuju i najbolje efekte potstižete upravo kombinujući svoju šminku sa preparativnim proizvodima. Trik je upravo u tome da pre šminkanja ispunite sledeće korake: očistite lice Guerlain micelarnom vodom, zatim nanesete Guerlain losion da pripremite kožu, zatim nanesete Abeille Royale watery oil, vodeno ulje da bi hidrirali kožu na pravi način a potom nanesete bazu za puder a zatim na to nanesete tečni puder. Bićete oduševljeni rezultatom i efektom koji ste postigli. Probajte na polovini lica ovaj trik i shvatićete da nikada više drugačije nećete nanositi tečni puder.
Kada postoje neželjene fine, sitne linijice ispod očiju koje želimo da kamufliramo i sakrijemo koristimo jedan zanimljivi trik, malu količinu baze za senke za oči pomešamo sa Precious Light hajlajterom i to nanesemo na predeo ispod očiju gde želimo da uglačamo sitne linije koje ne želimo da se vide. Ukoliko želimo intenzivniju senku na očima, uzmemo Guerlain Abeille Royale losion u koji pokvasimo četkicu i zatim tako pokvašenom nanosimo senku na oči, koristimo je kao wet&dry tehniku, ali umesto da upotrebimo običnu vodu, koristimo losion u koji umočimo četkicu pre nego što uzmemo željenu nijansu senke za oči. Abeille Royale je savršena emulzija da pojača intenzitet i dugotrajnost senke za oči. Abeille Royale losion daje život svakoj Guerlain senci, najbolje je fiksira i čini postojanom.