Razgovor o lepoti: Marie Salamagne, parfimer Parfemi

Marie Salamagne (Pariz, 1977.) učila je ples i išla na časove slikanja. Danas radije koristi akrilne nego vodene boje. Posle srednje škole, prvobitno je želela da studira dečju psihologiju, ali se na kraju opredelila za hemiju. Pošto je diplomirala, upisala se u školu parfema ISIPCA u Versaju. Zatim je počela da radi za poznatu kompaniju Firmenich u kojoj je sarađivala sa velikim majstorima parfimerstva kao što je Alberto Morillas, razvijajući veoma uspešne razne mirise. Nedavno je kreirala složenu mirisnu partituru Blumarine B. Inspirisanu vrtnom ružom, cvetnim simbolom ove modne kuće, što je bio povod da sa njom porazgovaramo o umetnosti parfimerstva.

Pet vaših omiljenih mirisa su pačuli, štuko, amino kiselina po imenu glisin, kora hleba i miris dečje glavice u prvim nedeljama nakon rođenja. Da li možete da opišete svaki od ovih mirisa i kažete nam zašto ih volite?
Među svim ovim mirisima, najviše volim pačuli. Verujem da je drvenasta nota parfem sam po sebi, sa toplim i dubokim osobinama, istovremeno senzualnim i elegantnim.
Sarađivali ste sa poznatim majstorima parfimerstva, među njima i sa Albertom Morillasom, Olivierom Crespom i Jacquesom Cavallierom. Šta ste naučili od svakog od njih i u čemu je razlika između ženskog i muškog Nosa?
Njihovo podučavanje je bila privilegija i ja i dan-danas pronalazim načine da radim s njima. Mogu da osetim njihovu strast i snažnu želju da prenesu zanat. Naši odnosi prevazilaze pol. U današnje vreme, muškarci i žene su podjednako zastupljeni u timovima koji stvaraju parfeme. Nekada nije bilo tako. Ravnoteža polova u kreativnom procesu omogućava fuzije muške i ženske vizije mirisa.
Da li je istina da u isto vreme radite na 20 mirisa i da koristite svih 1500 olfaktornih molekula koje Firmenich ima na raspolaganju?
Kada stvaram miris, koristim celu Firmenich paletu jer pruža beskrajne mogućnosti – omogućava mi da eksperimentišem sa vrhunskim inovacijama u formulama, kao što je nova visokotehnološka ekstrakcija Firabs ili molekul poput Ambroxa.
Kakva je veza između mode i mirisa?
Svaki brend ima svoj specifični DNK, kao i parfemi. Snažna povezanost sa brendom je neophodna kako bi se njegova suština prenela u parfem. Kada stvaram miris za određeni brend, koristim teksture, tkanine i boje koje me inspirišu.
Ako biste morali da eliminišete miris ili olfaktornu porodicu, šta biste izabrali?
Ne postoje mirisi koje bih eliminisala. Za mene svaki miris ima nešto drugačije da ponudi i sastojci mogu da se razlikuju od očekivanja koja imamo u zavisnosti od toga s čim ih povezujemo.
A kada biste morali da zadržite samo jedan, koji biste izabrali?
Pačuli, sastojak koji mi se najviše sviđa. Koristim njegovu esenciju kod kuće i volim da nosim prirodni pačuli.
J.P.