RED U KUĆI = RED U GLAVI Hrana za glavu

Marta Stjuart nas je davnih dana naučila da se od vođenja domaćinstva može napraviti imperija. Nekoliko decenija kasnije, Japanka Mari Kondo uči nas kako da sređujemo dom i da, dok ga organizujemo, budemo preoduševljeno srećni. Zvuči čudno, ali milioni poklonika gospođe Kondo uveravaju nas da su čuda ipak moguća.
Mari je još kao devojčica pokazivala ljubav prema čišćenju u organizovanju knjiga u police. To interesovanje bi se kod nas prevelo kao higijeničarka. Prelomni trenutak u njenom životu i karijeri desio se kada je, sređujući police doživela svojevrsni nervni slom, koji ju je ostavio bez svesti čitava dva sata. Do tog bizarnog momenta, Mari je smatrala da je esencija organizacije prostora u tome da se pobacaju sve nepotrebne stvari. Došavši sebi, ona je shvatila da ključ leži u tome da otkrijemo predmete koje želimo da zadržimo, da identifikujemo stvri koje nas čine srećnim.

Kondo tvrdi da je njen rad inspirisan feng šuijem i šinto religijom, možda zato što je karijeru počela kao glavna spremačica jednog šinto hrama. Odatle i potiču koreni njene filozofije o energiji i duhu koje nam pružaju određene stvari čija vrednost ne potiče od materijalnog momenta, nego od emocije, od količine sreće koju nam ti predmeti poklanjaju. Da sve nije baš tako jednostavno, neki poznavaoci lika i dela ove nove, svetske ikone pametnog pospremanja ističu i neobičan podatak: na internet, naime, odavno kola glasina kako Kondo ne dozvoljava da kod kuće imate više od 30 knjiga!

Mari Kondo je do ovog trenutka napisala već četiri knjige o svom umeću, a veoma je gledan i njen šou na Netflixu. Ako ste mislili da Konmari može doći i u vaš dom kako bi vam objasnila neke postulate urednosti, grdno se varate. Dok se Mari sa svojim mužem bavi razvojem Konmari brenda i korporacije, četa njenih poklonica iz raznih delova sveta, nakon završenog kursa radi prljavi deo posla. Doduše, za veliki novac, 300-600 dolara po sesiji, a svom guruu plaćaju minimalnu godišnju naknadu, koja zapravo služi kao obnova sertifikata.

Ukoliko želite da jednom za svagda svoj dom učinite oazom urednosti, pratite 6 zapovesti ove kraljice urednosti:
1. Zaista se posvetite raspremanju;
2. Zamislite kako bi vaš idealan prostor trebalo da izgleda i imajte tu sliku u glavi tokom reorganizacije;
3. Oslobodite se nepotrebnih stvari i prestanite da ih samo skladištite sa mesta na mesto. Učinite to zaista;
4. Raspremajte po kategorijama, a ne po prostorijama;
5. Pratite sledeći red: odeća, knjige, papiri, nesortirani predmeti, stvari sa sentimentalnom vrednošću;
6. Zadržite stvari koje vas čine srećnim.

Mia Uzelac