Romantika? Misliću o tome sutra Hrana za glavu

Možete li da nabrojite koliko puta ste do sada presedeli 3 sata i 58 minuta gledajući iznova film Prohujalo sa vihorom i znate li u kom tačno minutu počinjete da ridate u maramicu? Koji god da je odgovor, spremite se da sve prođete ponovo. Čuveni film ove godine slavi osamdeseti rođendan, a bioskopi širom sveta su ga u tu čast uvrstili u svoj repertoar. Možda je sada pravo vreme da se zapitamo koje životne lekcije smo naučili od prkosne Skarlet, upornog Reta Batlera i iz tog legendarnog filma uopšte?
1. Nikada danas ne razmišljajte o stvarima koje mogu da sačekaju do sutra. Jednostavno, ako sebe možete poštedeti ikakvog nerviranja, zašto to ne biste i učinili? Ponekad se, iako ne baš često, problemi reše sami od sebe… Sutra.
2. Lepota boli. To i nije neka novost, ali ova izreka dobija novu dimenziju u čuvenoj sceni u kojoj dadilja Mammy krvnički zateže steznik glavne junakinje, Skarlet.
3. Šta muškarac misli i kaže, dve su različite stvari, reče malopre spomenuta dadilja. Poruka je primljena, komentar bi bio suvišan.
4. Gde ima volje, ima i načina. Ne dobijete uvek sve što želite. Naravno da bi se uvek trebalo maksimalno potruditi, ali treba znati i gde se nalazi granica. U filmu Skarlet juri Ešlija, a Ret nju i baš nekako u isto vreme oboje shvataju da su svoje vreme investirali u pogrešne ljude.
5. Žena može biti sjajna u muškom poslu. To je lekcija koju smo davno naučili, ali deluje kao da moramo stalno da je ponavljamo jer je često zaboravimo.
6. Ništa ne traje doveka, pa ni beskrajna ljubav ako se u nju ne ulaže i ako je zaliva samo jedna osoba.
7. Ponekad ni izvinjenje ne pomaže, jer dela umeju da budu glasnija od reči ili reči dođu prekasno. Moramo voditi računa o svojim izvinjenjima da ne bismo doživeli čuvenu, ponižavajuću situaciju: Frankly my dear, i dont give a damn. (Iskreno, draga moja, baš me za to briga ).
M.U.