Šanel oblači kulturu Hrana za glavu

Najveća modna kuća na svetu, Chanel, obavezala se da će od 2020. godine biti sponzor renoviranja jednog od najlepših zdanja u Parizu, Grand Palais-a. Čelnici kuće, svesni istorijskog značaja ove prelepe građevine, još jednom će staviti pečat na francusku i svetsku kulturu u čijoj velelepnosti će posetioci moći da uživaju već od 2024. godine.

Još je slavna Gabrijela Šanel bila ta koja je prva pokrenula saradnju sa kulturnim institucijama u svojoj rodnoj zemlji. Svi oni koji su vodili modne kuće posle nje sa zadovoljstvom su prihvatili i nastavili inicijativu ove izuzetne žene kako bi Pariz zauvek zadržao svoj jedinstveni sjaj. Cena je, naravno, u skladu sa veličinom projekta, pa će kuća Chanel za ovu priliku odvojiti 25 miliona evra.

Izgrađen za potrebe Svetske izložbe 1900. godine, Grand Palais je jedan od najznačajnijih evropskih spomenika kulture. Chanel neguje posebnu vezu sa ovim zdanjem. Od 2005. godine u njemu su se održale brojne revije i izložbe ove modne kuće. Ispod čuvene kupole mogla su se videti dela poput skulpture Chanel jakne i omiljenog lava Gabriele Šanel, džinovski globus, ledene skulpture, vodopadi, pa i model Ajfelove kule. Karl Lagerfeld je oduvek bio nadahnut ovom palatom pa je po potrebi pretvarao u grčki amfiteatar, supermarket, aerodrom, vrt, pozornicu, šumu…

Chanel i Grand Palais su razvili duboku i značajnu vezu koju je 2005. godine inicirao Karl Lagerfeld. Za Chanel, palata pod čijom kupolom se održao veliki broj naših revija, mnogo je više od jednostavnog spomenika kulture. Njena nesaglediva lepota je oduvek bila inspiracija Karlu Lagefeldu. Ova pariska institucija ima svetski značaj i veoma smo ponosni da učestvujemo u njenom renoviranju, rekao je Bruno Pavlovsky, jedan od čelnika kuće.

Kao što je CHANEL ekskluzivni sponzor za otvaranje stalnih izložbenih prostora u Palais Gallier-u, modnom muzeju Pariza koji će se otvoriti 2019. godine, tako učestvuje i u izgradnji novog kompleksa koji će se otvoriti na Porte d’Aubervilliersu 2020. godine. To samo potvrđuje status ove renomirane modne kuće kao vodećeg zaštitnika kulturnog i umetničkog kapitala.