Škola šminkanja: Kako da zablistate u punom sjaju Šminka / Trendovi

Postoje događaji i svečanosti za koje želimo posebno lepo da izgledamo. Pažljivo biramo garderobu, cipele, frizuru šminku. Evo saveta šta je veliko DA, slobodno, a šta NE, nikako kada je šminkanje za posebno svečane prilike u pitanju.

DA, slobodno – nekoliko sati pre početka šminkanja odmarati lice pod maskom ili malo debljim slojem hranjive kreme (u slučaju osetljive i suve kože) da bi bila idealno pripremljena za šminkanje i da bi šminka mogla da potraje na licu par sati pre šminkanja temeljno hidrirati kožu.
NE, nikako – raditi piling, depilaciju nausnica i obrva tog dana. Potrebno je da prođe najmanje jedan dan da bi se koža smirila.
DA, slobodno, pa čak i obavezno naneti bazu za puder pre nanošenja pudera, jer nam je važno da produžimo trajanje pudera celu noć, da ne moramo da popravljamo svaki čas, a da na slikama izgledamo blistavo i ujednačeno.
NE, nikako stavljati više od dva sloja tečnog pudera na lice u želji da povećamo pokrivnu moć. Slojevi ne pojačavaju pokrivnu moć. Kada se nose više sati, slojevi mogu da se pretvore u musav ten. Ako hoćemo jaču pokrivnu moć, stavimo dva tanja sloja tako da nanesemo prvi, sačekamo da se osuši, pa onda u tankom sloju nanesemo drugi sloj tapkajući na celo lice. Ne smemo da povećavamo slojeve da bi povećali moć kamuflaže.
DA, uvek matirati lice transparentnim puderom ili fix puderom koji neće promeniti nijansu našeg tečnog pudera koji imamo.
NE, nikako matirati lice tamnijim kompakt puderom. Kompakt puder iste nijanse kao i tečni puder za pola tona će podići nijansu boje pudera. Matiranje služi samo da fiksiramo željenu boju što znači da je najbolje matiranje uvek ono koje radimo transparentnim puderom, a ako baš želimo kompakt da koristimo, koristimo ga za jedan ton ispod tona našeg tečnog pudera. Na primer, ako nanosimo tečni puder broj 03, kompakt ćemo uzeti 02 i njime matirati ten i fiksirati boju koju želimo, a to je 03. Matiranje je lepljenje teksture na teksturu što uvek optički deluje za pola tona tamnije.
DA staviti hajlajter ili posvetljivač na delove koje želimo da nam blistaju na taj način što ih ističemo hajlajterom gde će se svetlo prelamati i davati taj biserni odsjaj koji želimo da imamo tokom cele noći. Hajlajter nanosimo samo na vrh jagodica, most nosa i ispod nosa na srcoliki deo gornje usne
NE nikako staviti hajlajter na celo lice ili na više od navedena tri dela na licu jer ne želimo da izgledamo kao limeni čovek iz Čarobnjaka iz Oza koji je krenuo kod čarobnjaka po srce. Limeni ljudi neka ostanu u bajkama, mi ne bi trebalo da podsećamo na njih. Hajlajteri su već po teksturi koncentrovani česticama koje imaju moć velike refleksije i disperzije svetla. Pažljivo sa time, jer ne bi trebalo da se usijamo kao limeni ljudi.
DA mogu da se kombinuju bronzeri, koji se nanose na obraz gde želimo da kreiramo udubljenje i da iskonturišemo jagodice. Obično ih nanosimo ispod hajlajtera na obraz. Važna stvar je da se dobro osenče da ne ostane gruba linija. Mora da se stopi sa tenom koji imamo i da samo nagoveštava useke na obrazima gde želimo da istaknemo konturu.
NE koristiti bronzere koji su pretamni za našu kožu i ostaviti ih u gruboj crti sa samo malo senčenja ili još gore, senčiti u krug kada ćemo imati dva prljava kruga i upropastiti ceo novogodišnji izgled.
DA upotrebiti sve što želimo da istaknemo. Za ovu priliku to mogu da budu i oči i usne, ali ipak treba jedno od ta dva malo više da vodi da bismo imali balansiranu šminku precizno akcentovanu na ono što želimo.
NE upotrebiti više od tri stvari za jedan efekat koji želimo. Ukoliko želimo da definišemo okvir očiju, to ćemo izvesti ili sa željenom nijanosm senke tankom četkicom, ili sa željenom nijansom olovke ili željenom nijansom ajlajnera, nećemo sve tri stvari istovremeno upotrebiti za jedan efekat koji želimo.
DA možemo da lepimo trepavice i gornje i donje, možemo da idemo u ekstrem što se veličine i gustine i dužine trepavica tiče ukoliko želimo posebno efektan izgled. Veštačke trepavice moraju da budu kao najudobnije štikle, one u kojima se osećamo lepo celu noć dok plešemo. Napravite probu pre šminkanja za novogodišnju noć da proverite da li umete da ih zalepite.
NE, nemojte bez probe lepiti trepavica, jer ukoliko nemate iskustva i niste vešti, a čekate da ih pred doček zalepite, može da vam se dogodi da vam to ne pođe za rukom, pa možete da upropastite ceo izgled.
Dragana Žigić