Škola šminkanja: kako odabrati pravi ton i dobru pokrivnu moć pudera Šminka

NIJANSE
Neki proizvođači označavaju nijanse pudera tekstualnim opisom nijanse (nude, beige, ivory, warm, amber, honey…), neki koriste brojeve da označe nijansu (2, 3, 4, 5…), a neki koriste kombinaciju brojeva i slova ili teksta (2N – što znači neutral, 3W – warm, 4C – cool). Prilikom odabira odgovarajuće nijanse pudera, biramo onaj koji je najsličniji našem prirodnom tenu, važno je da ga probamo na najistaknutijem delu lica – na bradi, čelu ili nosu. Kada nanesemo malu količinu pudera na čelo, bradu ili nos i tapkamo ga, znaćemo da je odgovarajuća ona nijansa koja nakon tapkanja i stapanja sa kožom ne deluje kao fleka. Ako tako deluje, to znači da se puder ne podudara sa našim prirodnim tenom, da nisu ujednačeni. Ukoliko se puder stopi sa prirodnim tenom, probamo ga na još nekom delu lica, najbolje na onom koji ima odrđene nepravilnosti koje bismo želeli da prekrijemo (kapilari, flekice, pegice…). Ukoliko puder prekrije to što ne želimo da se vidi, puder je prošao test, možemo slobodno sa njim do kase.

POKRIVNA MOĆ
Pokrivna moć je sposobnost pudera da prekrije sve neželjene nepravilnosti na licu, bilo da su u pitanju tamni podočnjaci, pege, fleke, upalni procesi u vidu bubuljica, kapilari, sitni ožiljci… Dobar puder može da ublaži ili sasvim prekrije sve to što ne želimo da se vidi. Pokrivna moć je naznačena na pakovanju a nekada se krije i u samom nazivu pudera:
Sheer – to su najtransparentniji puderi koji sadrže najniži nivo pigmenta. Neće uspeti da kamufliraju diskoloraciju i nepravilnosti, ali će ublažiti kontrast na mestima gde su te nepravilnosti na našem licu mnogo očiglednije i istaknutije, učiniće ih manje vidljivim.
Light – mala pokrivna moć koja ne sadrži dovoljno pigmenta da bi mogao da prekrije sve što ne želimo, ali ujednačava ten pa se određene nepravilnosti neće toliko primećivati. Razlika između sheer i light skoro da ne postoji, izuzev što sheer nema pokrivnu moć nego samo matira ten bez ujednačavanja, a light puderi imaju dovoljnu pokrivnu moć da ten i ujednače i matiraju.
Medium – srednja pokrivna moć sadrži malo veću količinu pigmenta i služi za pokrivanje nepravilnosti koje ne zahtevaju potpunu kamuflažu. Mogu da prekriju pegice, diskoloraciju, fleke od sunca i crvene tragove bubuljica.
Full – najjača pokrivna moć za kamuflažu svih nepravilnosti na licu, mladeža, belega, ožiljaka, hiperpigmentacije. Nekada se ovakvi puderi nazivaju i korektivnim puderima zbog najgušće koncentracije pigmenata koji imaju i moći da prekriju sve, od sitnih nepravilnosti do tetovaža koje želimo da sakrijemo.