Škola šminkanja: Make up za novogodišnju noć Šminka / Trendovi

Kruna svih posebnih svečanosti je novogodišnja noć. U pitanju je prilika koja se pažljivo planira i u kojoj se naročito uživa pri osmišljavanju i pripremanju garderobe, frizure i, naravno, šminke.

U SVOM STILU

Kao što se smenjuju godine koje ispraćamo i dočekujemo, tako i trendovi variraju iz godine u godinu. Desi nam se da gledajući slike sa nekih prošlih dočeka ostanemo u šoku kada vidimo kako smo se našminkali i kako smo izgledali na dočeku. Te slike obično najbolje reprezentuju šta je bio trend te godine. Šminka bi uvek, a naročito za Novu godinu, trebalo da reflektuje naš duh i naše raspoloženje, to je jedini konstantan trend koji bi svako trebalo da neguje. Ostati autentičan, dosledan svom ukusu i stilu predstavlja najbolji make up koji bi u novogodišnjoj noći trebalo da ponesete. Eksperimenti su uvek dobrodošli jer predstavljaju igru uz koju dostižemo željeni izgled i blistamo tokom dočeka i u prvim časovima nove godine. Granice za novogodišnji izgled su široko postavljene, ali bi trebalo uvek imati u vidu pravila od kojih nikada ne bi trebalo odstupati. pa ni tokom šminkanja za novogodišnji doček.

KORAK BR. 1

Pre svega, na dobro očišćeno lice stavićemo podlogu, prajmer ili bazu, to je prvi korak u šminkanju. Podloga se stavlja prstima u tankom sloju ravnomerno na celo lice. Nakon toga stavljamo tečni puder ili BB kremu ili teksturu tena koju volimo i koju smo odabrali za tu priliku. Ono što je dodatni savet za novogodišnje šminkanje jeste da ukoliko stavljamo tečni puder, u njega ukapamo dve kapi podloge i pomešamo ih pa tek onda smesu stavimo na lice. Ovaj savet deluje tako da se fiksiranje pudera dvostruko obezbeđuje jer podlogu već imamo na licu nanetu u tankom sloju, a ovih par dodatih kapi u puderu će njeno dejstvo samo pojačati i obezbediti da nam da se puder ne mrda. Zahvaljujući tom triku, koliko god mi slavili i opuštali se, na slikama ćemo izgledati sveže, blistavo, čisto, jednom rečju, perfektno.

KORAK BR. 2

Nakon tečnog pudera prelazimo na šminkanje očiju ili usana u zavisnosti od toga šta volimo da istaknemo. Novogodišnja noć jeste specijalna prilika, ali ona ipak mora da ostane u granici dobrog stila i ukusa, što znači da nikako ne bi trebalo da na lice stavimo sve što posedujemo od šminke u želji da naročito zasijamo za tu priliku. Pravilo je da za svaku oblast na licu koju šminkamo (lice, oči, usne) ne bi trebalo koristiti više od tri proizvoda. Na primer, ukoliko želimo posebno da istaknemo oči, da bismo definisali oblik oka, koristićemo ili olovku ili ajlajner, nećemo koristiti oba proizvoda, jer ćemo time pregaziti granicu uredne šminke i u finalnom izgledu to neće delovati lepo. Delovaće musavo, oči će biti teške, umorne i zatvorene. Za definiciju očiju i liniju kojom ćemo uokviriti oko koristićemo samo onaj proizvod koji volimo i sa kojim smo najveštiji. ili olovku. ili ajlajner. ili kajal, sve po želji i veštini koju posedujemo. Dalje možemo da se upuštamo u igru sa senkama i tu je praktično svaka nijansa dozvoljena dok su sve nijanse iste teksture. Senčenje iz svetlije u tamnije nijanse (nikako obrnuto, iz tamnije u svetliju) na kapcima je dozvoljeno kao i igra kontrastnih boja, ali samo ukoliko su iste teksture. Ukoliko koristimo različite teksture senki za oči, ako one nisu stručno i profesionalno nanesene, imaćemo efekat umešenih senki poput testa na kapcima. Takav postupak će kapak opteretiti i nakon nekoliko sati oči će delovati neuredno i musavo. Kada smo naneli senke, maskaru još ne nanosimo nego prelazimo na usne.

KORAK BR. 3

Svako želi da mu usne budu senzualne i zavodljive. Usne su uvek u modi, a tehnike nanošenja ruževa i sjajeva variraju u zavisnosti od toga da li želimo naročito da ih istaknemo ili da ne budu istaknute nego da samo prate već istaknute oči. Trajnost šminke za usne od ozuzetnog je značaja. To znači da se na nijih stavlja baza za ruž, što najčešće može biti tanak sloj pudera, nakon toga izvući olovkom za usne konture gornje i donje usne i cele usne dodatno senčiti olovkom za usne blažim pritiskom olovke nego što je izvlačenje kontura. Na taj način usne imaju čvrstu bazu da produže trajanje ruža ili sjaja. Ruž za usne stavljamo na cele usne ili se igramo nijansama, a tada je važno da u uglovima stavljamo tamniju nijansu, a na sam centar gornje i donje usne stavimo za jedan ili dva tona svetliju nijansu. Na taj način dobijamo 3D efekat usana koji ih čini senzualnim i osmeh neodoljivim. Ukoliko želimo da nam sjaj za usne nanet u debljem sloju ostane postojan, obavezno ga naprskamo fiksatorom koji ćemo detaljnije predstaviti na samom kraju.

KORAK BR. 4

Kada smo usne našminkali, ostaje da kompaktnim puderom obezbedimo postavljeni ten, da na obrazima izvučemo konture, ili da stavimo rumenilo, ili da stavimo šljokice. Bitno je da još nemamo maskaru na trepavicama, jer bi u suprotnom prašenje kompaktnog pudera, rumenila, bronzera otišlo u sitnim česticama na maskaru, uprljalo boju maskare i stvorilo grudvice. Kada smo zaokružili ceo izgled kompaktnim puderom i na taj način obezbedili ten, rumenilom ili bronzerom istakli obraze, podsećamo da ćemo se opredeliti za samo jedan od ova dva proizvoda za naglašavanje obraza. Bronzerom izvući konture ili rumenilom istaći jagodice, ali oba proizvoda ne koristiti.

KORAK BR. 5

Sledeći korak koji je pretposlednji u pravilnom procesu šminkanja je nanošenje šljokica. One su dozvoljene u toku novogodišnje noći, sa njima bi trebalo pustiti mašti na volju. Najbolje je da se opredelimo gde ćemo da ih stavimo i da ih nanosimo štapićima za uši ili specijalnim gumama za nanošenje šljokica koje se nalaze na drugom kraju olovaka za oči.

KORAK BR. 6

Kada smo postavili šljokice, prelazimo na maskaru. Nanosimo je prvo na gornje trepavice sa donje strane pa sa gornje jer nam je želja da one putuju skoro do obrva u svojoj dužini i da njihov volumen ne zaostaje u svojoj raskošnosti. To je poslednji korak u šminkanju. Potom, sa udaljenosti od 20cm naprskati lice fiksatorom za šminku koji se može naći u svakoj parfimeriji i koji služi da kompletnu šminku obezbedi sa spoljne strane (sa unutrašnje nam šminku drže sve baze koje smo prethodno naneli). Fiksator dodatno još jednom naneti sa iste udaljenosti samo na usne, ukoliko želimo da nam se sjaj bude postojan.

Šminkanje je gotovo, ostalo je samo da poljubimo svoj odraz u ogledalu, da zamislimo želju i da odemo na ispraćaj stare i doček Nove godine.

Dragana Žigić


Proizvodi