Style: "styleon.com" Šminka

Svaka od nas u svom ormanu ima omiljene komade odeće koje naziva haljina za posao, košulja za posao, pantalone za posao, cipele za posao… U svakom garderoberu postoji udobna kombinacija u kojoj provodimo 8 sati, koja oslikava naš stil a prikladna je i prilagođena poslu koji radimo. Ista pravila važe i za šminku.

Pre nego što se upustimo u razmatranje šta je šminka za posao, moramo da se podsetimo i ponovimo da je pre svakog šminkanja najvažnija priprema lica. Nakon umivanja, pređemo losionom celo lice, stavimo kremu i sačekamo da je koža upije. Ukoliko koristimo tečni puder, potrebno je da je lagan, transparentan, prozračan i blago blistav da bi isti efekat pružio i licu. Podloga pre nanošenja tečnog pudera je obavezna. Puder treba da odgovara tipu kože: za masnu kožu, najbolji je onaj koji daje mat efekat, za suvu, onaj koji pruža efekat hidriranosti lica tokom dana. Nanosi se u tankom sloju, dobro se raspoređuje po licu ne izostavljajući svaki pregib. Nema potrebe za kamuflažom i teškim višeslojnim nanošenjem pudera jer dnevno svetlo ili jako veštačko svetlo (u slučaju rada u tržnim centrima ili prostorijama koja su osvetljena tvrdim svetlima) svaka preterana količina će stvarati vizuelni kontraefekat i šminka će delovati neuredno, bez obzria što smatramo da smo se pošteno zacementirali.
Ukoliko ste vešti sa olovkom za oči ili ajlajnerom pažljivo istaknite oči. Definisanje kontura očiju tankom linijom olovke ili ajlajnera dovoljno je da ih istakne u prvi plan. Boje možemo da uklapamo sa garderobom. Ne nanosimo senku, olovku i ajlajner istovremeno. To je rezervisano za večernji izlazak ili neku svečaniju priliku.
Ako niste previše vešti sa olovkom ili ajlajnerom, igrajte sa senkama. Prednost imaju one koje u sebi nemaju veliku količinu sedefa ili šljokica jer je i to rezervisano za večernje prilike. Senke možemo da kombinujemo u nijansama koje volimo, sve nijanse i kombinacije dolaze u obzir dok su umerene. Olovke isključuju upotrebu senki za posao i obrnuto. Maskara je u oba slučaja i dozvoljena i poželjna i potrebna.
Usne pružaju više slobode: možemo da koristimo najneutralnije nijanse sjajeva do crvenog karmina ukoliko volimo da ga nosimo i uživamo u njemu. Naravno, mora savršeno da nam pristaje. Ukoliko smo istakli oči olovkama ili senkama, usne ćemo diskretnije istaći jer oči vode priču. Ukoliko imamo samo maskaru, usne imaju više prostora za sve nijanse i boje koje želimo da ponesemo tog radnog dana.
Kada su u pitanju bronzer, rumenilo i hajlajter, upotrebimo samo jedan od ova tri preparata i svedimo na pola količinu koju nosimo uveče. Najtopljija preporuka je da se držimo rumenila pošto bronzer ima najbolji efekat uveče, pod veštačkim svetlom. Isto važi i za hajlajter koji na dnevnom svetlu može da skrene pažnju na linije koje ne želimo da istaknemo, na fine borice, on može da produbi i otkrije nešto što se golim okom ne vidi. Bronzer u toku dana može da otkrije dubinu pora što je nepoželjno na random mestu. Ukratko, rumenilo je najbolji prijatelj dnevne šminke.
Imala sam zanimljiv slučaj kada sam mušteriju obučavala da se šminka za posao. Za taj proces mogla je da izdvoji tačno 8 minuta, šminkala se u taksiju i koristila samo jednu ruku, drugom je držala ogledalo. Ova obuka je bila najizazovnija u mojoj šminkerskoj karijeri, ali smo uspele da nađemo najbolji način u najzahtevnijim uslovima za šminkanje. Posle nekoliko nedelja me je zvala da mi javi kako je oborila lični rekord u šminkanju: vreme je spustila na 5 minuta, a dobila je najviše komplimenata za izgled od kolega.
Šminka za posao je pola doze večernje šminke. Kao i u oblačenju i ovde važi pravilo manje je lepše!
Dragana Žigić