Škola šminkanja PODOČNJACI I NJIHOVA KAMUFLAŽA Šminka

Osim bubuljica, proširenih kapilara i pora, ono što najviše na svom licu ne volimo, jesu tamni kolutovi oko očiju, podočnjaci i kesice ispod očiju. Evo kako da ih prikrijete.
Pre priče o prikrivanju podočnjaka prvo razgraničiti kakvi postoje i da li možda možemo da utičemo na njih i pre nego što pribegnemo njihovoj kamuflaži. Podočnjaci mogu da budu posledica nekoliko stvari koje u životu radimo nedovoljnog unošenja vode, premalo sna, previše alkohola i soli u ishrani. Stres, starenje i gubljenje elastičnosti kože oko očiju, nagli gubitak težine, previše vremena ispred kompjutera takođe utiču na pojavu podočnjaka. Ako spavamo na strani voda se skuplja u predeo ispod očiju, pa je najbolje spavati na leđima da bismo to izbegli.
Najčešći razlog su umor, stres i loša ishrana. Ako podočnjaci nisu nešto što imamo oduvek i ako nisu genetski materijal koji smo nasledili, ako se pojavljuju i nestaju i nekada budu izraženiji, a nekada manje vidljivi, onda je to znak da ih možemo ipak na neki način eliminisati pre nego što nastanu. Treba posvetiti malo vremena i strpljenja praćenju kada se pojavljuju i kada nestaju i kada otkrijemo šta ih izvlači na površinu i čini vidljivijim, činiti upravo suprotno od toga što ih je prizvalo na naše lice.
Postoje nekoliko vrsta korektora koji odlično rade posao ublažavanja ili potpune prikrivanja podočnjaka, potrebno je samo pogoditi koji odgovara našem problemu i napraviti najbolji odabir. Postoje korektori koji se nanose na direktno na kožu, a postoje i oni koji se nanose na već naneti tečni puder. Ako koristimo korektore u boji nanosimo ih pre pudera. Na našem tržištu postoje ljubičasti, zeleni, žuti, narandžasti i roze korektori. Svaka boja koriguje neki problem koji je najčešće vezan za podočnjake koje imamo:
Ljubičasti korektori eliminišu zelenkastu boju, vene ispod očiju koje imaju zelenkastu nijansu. Zeleni kamufliraju crvenilo. Žuti korektori eliminišu plave ili ljubičaste podočnjake koje takođe mogu da budu izaženije vene kod hladnijeg tipa ljudi čije vene nemaju zelenkastu nijansu nego plavičastu. Žuti korektori su idealni za svetlije tipove kože. Narandžasti korektori su uklanjanje tamnih, plavih, ljubičastih podočnjaka i daju svežinu koži, ukoliko imate tamniji tip kože. Roze korektori vraćaju svežinu koži i najčešće se koriste ako je potrebno obrisati umor sa lica, ne umeju sasvim da eliminišu izražene podočnjake, ali mogu da podignu ten za par zdravijih lestvica da deluje odmorno i sveže.
Nakon korektora u boji nanosimo tečni puder tapkanjem sunđerom i na taj način brišemo sve ono što ne želimo da se vidi od podočnjaka do vena, preko kapilara, ožiljaka, proširenih pora. Ovakva vrsta korektora se najčešće nalazi u obliku stika ili su gelaste teksture, mogu biti i tečne, ali jaču pokrivnu moć imaju gušće teksture.
Druga vrsta korektora su oni koji se nanose nakon nanošenja tečnog pudera, to su korektori u boji kože koji se tapkanjem nanose na predeo ispod očiju. Ovi korektori su zapravo namenjeni da nam prosvetle predeo ispod očiju, da ga osveže i da pruže vedar, odmoran pogled. Mogu da budu u formi twist olovke u tečnom obliku sa aplikatorom za nanošenje, stik korektori, potpuni kamuflažni korektori koji imaju najgušću teksturu i potpuno prekrivaju sve nedostatke od tetovaže preko podočnjaka pa sve do ožiljaka. Kada biramo nijansu ovih korektora moramo da odaberemo jedan ton svetliji u odnosu na puder koji nanosimo. Što se tiče teksture, tečni korektori su namenjeni suvoj, normalnoj koži dok su oni u stiku ili u kremaste teksture namenjeni normalnoj ka mešovitoj i masnoj koži. Nakon nanošenja tečnog pudera, na predeo ispod očiju tapkamo svetliji korektor na podočnjak koji želimo da sakrijemo, tapkamo sunđerom, četkicom ili prstom, šta nam je najzgodnije. Ono što je važno napomenuti jeste da moramo da pazimo da korektor zadržimo na predelu koji želimo da sakrijemo, ne smemo da dozvolimo da nam se raziđe i da kreiramo još gori efekat nego što sam podočnjak i jeste. Korektor nanosimo samo na deo koji hoćemo da sakrijemo i onda ga lagano utapkamo i stopimo sa tečnim puderom. Nakon toga sačekamo da se korektor osuši na način da podignemo pogled u plafon da bi se koža ispod oka što više zategla i da se korektor prilikom sušenja ne bi zavukao u sitne linijce koje neminovno postoje kod svih na tom predelu lica. Korektor po svojoj strukturi ima nešto gušći sastav u odnosu na tečne pudere i zbog toga ih stavljamo preko tečnog pudera da ne bi sasvim isušili kožu jer se korektori obično jače vežu za kožu zbog toga što moraju da garantuju svoju nepomerljivost sa dela na koji smo ga stavili. Tečni puder služi kao neka vrsta platforme da održi postojanost korektora, na taj način korektor prosvetljava deo ispod oka, osvežava pogled, optički osvežava ceo ten i čini ga odmornijim. Igra svetla je ovde presudna i zbog toga moramo da pazimo da nam korektor bude uvek svetliji u odnosu na puder da bi u tapkanju i stapanju korektora sa tečnim puderom kreirali efekat prosvetljenog svetlijeg dela ispod oka koji otvara pogled.
Najteži oblik podočnjaka su kesice ili nadutost u predelu ispod oka, u slučaju ovog problema možemo da probamo sa kesicama čaja ili hladnim kompresama koje ćemo da izvedemo sa naslanjanjem hladne kašičice na predeo nadutosti ispod oka, može da nam pomogne. Ako ne pomogne možemo da nanesemo korektor svetlijeg toga ali ne na celu površinu kesice ispod očiju nego na njene rubove i da utapkamo sa tečnim puderom da bi ublažili njihovu površinu, drugi trik jeste da nanesemo belu olovku u vodenu liniju donjeg kapka i na taj način osvežimo pogled i malo skrenemo pažnju sa kesica ispod očiju. Kesice su najneželjeniji oblik podočnjaka i ne treba ih pretrpavati korektorima jer možemo da ih naglasimo još više.
Postoji još jedna vrsta korektora koja nisu tu da kamufliraju i sakriju podočnjak, ali imaju svrhu prosvetljavanja i zablistavanja predela ispod oka i ne samo tog dela nego i nekih drugih delova lica kako bi balansirali svetlo na licu i refleksiju svetla koja čini ten blistavijim i savršenijim. To su takozvani iluminatori, najčešće u obliku twist olovke koja se nanosi na predeo ispod očiju, na čelo – deo između obrva, duž nosa od korena ka vrhu, na vrh jagodične kosti, u srcoliki deo gornje usne, na vrh brade. Ovi iluminatori ne kamufliraju podočnjake, ako smo zaista toliki srećnici da nemamo uopšte izražene podočnjake ono što moramo da uradimo je da ten osvežimo nekim blistavim refleksom svetla koji će nam omogućiti da naš ten ne izgleda previše suvo, isušeno, mat i bez blistavosti. Iluminatori imaju teksturu koja u svom sastavu ima sitne svetlucave čestice o koje se svetlost na licu odbija i najčešće su blago sedef nijansirani i zbog toga pružaju osvežen, blistav, svetliji ten. Iluminatori su namenjeni svima i nanose se na tečni puder. Prstima ih utapkavamo i stapamo sa tečnim puderom. Najvažnije je da ten bude uglačan, ujednačen i da se držimo razumne količine kamuflaže, nekada nije moguće sasvim prekriti podočnjake, odnosno, treba prihvatiti neke stvari kakve prirodno jesu i nastojati ih samo malo ublažiti šminkom i stvoriti efekat čistog blistavog odmornog izgleda. Potpuna kamuflaža može nekada da stvori suprotan efekat i treba da budemo svesni granica dokle možemo da idemo sa pokrivanjima i prekrivanjima onoga što na licu želimo da sakrijemo ili sasvim eliminišemo.

Dragana Žigić


Proizvodi