Škola šminkanja: Šta se krije iza našminkanog lica? Šminka

Najvažniji deo šminkanja, onaj nulti korak, jeste ono što se zove rutina čišćenja lica, ono što prethodi prvom potezu četkom. Kada bismo lice, koje nije našminkano, uveče pogledali pod mikroskopom, videli bismo gomilu prljavih čestica koje su nam se zalepile tokom dana na lice. Svest o potrebi šminkanja ima svaka druga ženska osoba, a svest o svakodnevnom temeljnom čišćenju lica ima tek svaka peta! Pre će nas u parfimerijama privući šarene palete šminke nego što ćemo se zadržati ispred police sa sredstvima za čišćenje lica.

Čišćenje je najvažniji deo nege. Možemo da navodimo razne analogije kako bismo podvukli važnost čišćenja lica – prljava soba u kojoj ne možemo ništa da nađemo, ali i belo, čisto slikarsko platno spremno za boje… Kada su preparati za čišćenje lica u pitanju, najvažnije je prvo poznavati sopstveni tip kože, a zatim se njim rukovoditi pri odabiru sredstava za čišćenje.

Mleko za čišćenje lica je najšire primenjivano i može da ga koristi osoba koja ima suvu kožu, osetljivu, hiperosetljivu, uredno balansiranu (normalnu), mešovitu kožu. Mleko za čišćenje je, zapravo, mlečna tekstura koja je namenjena za rastvaranje šminke i uklanjanje nečistoće sa lica. Koristi se isključivo uveče kada sa lica uklanjamo sve tragove šminke i sve tragove nečistoće koja se u toku dana zadržala na koži. Umivanje lica vodom nije dovoljno, a sapune bi trebalo izbegavati u svakodnevnoj rutini čišćenja jer je to isuviše agresivno. To bi bilo kao kada bismo svaki dan krečili stan. Nepotrebno je koristiti sapun svakodnevno jer koža nakon skidanja zaštitnog sloja, što sapun i uradi – sastruže sa kože lica sve, nastoji da nadoknadi svoj prirodni štit i da proizvede još više sebuma kako se koža ne bi presušila što narušava prirodni balans i postoji opasnost od preteranog mašćenja kože i pojave sitnih linijica usled dehidratacije. Na taj se način koža može pretvoriti u najzahtevniji tip kože – u masnu i dehidriranu.

Mleko za čišćenje lica nanesemo uveče na lice i umasiramo prstima kako bi se sva nečistoća rastvorila i šminka otopila, nakon toga možemo tuferom ukloniti mleko sa lice ili se umiti.

Ukoliko želimo da skinemo šminku sa očiju koristimo isključivo preparate koji su namenjeni za uklanjanje šminke sa predela oko očiju. To su dvofazni uljano-vodeni rastvori koji tope sve – senku, maskaru, ajlajner. Dvofazno sredstvo dobro promućkamo, kapnemo par kapi na tufer i naslonimo ga na oko, pa sačekamo nekoliko sekundi, a onda lagano skidamo rastvorenu šminku. Izbegavamo trenje i trljanje, jer time zagrevamo otopinu i pravimo mikrooštećenja na najosetljivijem delu lica i razvlačimo kožu tamo gde ne želimo. Dvofazno sredstvo se mora ukloniti vodom kao i mleko za skidanje šminke. Iako nas oslobode šminke i svih nečistoća nakupljenih u toku dana, ne želimo na licu ni ostatke mleka ni dvofaznog sredstva u predelu očiju.

Umivanje je dovoljno da se uklone ostaci ovih čistača, a nakon umivanja sledi korak toniziranja lica. Tonik je poznat i pod nazivom losion. Tonik/losion predstavlja vodenu otopinu koja se koristi nakon umivanja lica vodom. U sebi može da sadrži oko 30% alkohola, a mogu da budu i sasvim bezalkoholni. Njime se lice tretira kako bi se uklonili svi viškovi hemije kojom smo skidali šminku i čistili lice. Taj preparat koži vraća balans, osvežava je, ispira pore na mikroplanu, otvara ih i oslobađa, omogućavajući im da slobodno dišu.

Posle tonika lice je spremno za nanošenje nekog od preparata za negu kože lica i time smo, zapravo, zaokružili rutinu čišćenja lica. Umesto mleka za skidanje šminke, osobe sa masnijim tipom kože mogu da upotrebljavaju određene gelove ili pene na kojima je naznačeno da su namenjeni koži koja pojačano luči sebum. Masniji tip kože zahteva temeljnije čišćenje, jer mleko za skidanje šminke ne odstrani svu nečistoću, pa se zato pribegava malo jačem čistaču.

Pilinzi i maske su veoma važan korak u čišćenju lica. Ne spadaju u svakodnevnu rutinu nego se primenjuju jednom ili dva puta mesečno u zavisnosti od potrebe. Piling ili eksfolijator predstavlja gušću teksturu koja mikroabrazijom uklanja sa lica sve odumrle ćelije i na taj način pomaže koži da se lakše obnovi i regeneriše. Pilinzi mogu biti i hemijski. Tada ne postoje sitne abrazivne čestice, ali i oni jednako duboko prodiru i pročišćavaju unutrašnje slojeve kože jednako temeljno i efikasno.

Maske su još gušće teksture čije delovanje na koži traje nekoliko minuta i pomažu joj da prikupi sve blagotvorne sastojke iz maske koje potom ravnomerno otpušta što traje do nanošenja sledeće maske. Na taj način se produžava blistanje zdrave kože.

Najnovije tehnološko otkriće koje se odnedavno pojavilo na tržištu jesu micelarne vode koje su u kratkom periodu pridobile potrošače. Izuzetno lako se koriste, bez neželjenih efekata, temeljno odstranjuju svu nečistoću i šminku sa svih tipova kože nakon čega nije nužno da se lice umiva vodom. Micelarne vode se sastoje od sfernih micela, molekula koje imaju hidrofilna (hvataju vodu) i lipofilna (privlači ulja i masti) svojstva i na taj način izuzetno efikasno čiste lice, uklanjaju svu nečistoću i ostavljaju kožu kristalno čistu i blistavu bez potrebe za naknadnim umivanjem. Micelarna voda može da se upotrebljava svakodnevno i dozvoljena je za svaki tip kože.

Odabir najidealnijeg sredstva za čišćenje zavisi od ličnih afiniteta i efekta koji vam određeni preparat pruža. Rutina čišćenja trebalo bi da postane najprijatniji deo nege posle napornog radnog dana.

Čišćenje lica uz pomoć vlažnih maramica trebalo bi da bude izuzetak koji se ne primenjuje često jer maramice sadrže visok procenat alkohola i deterdžente koji nisu korisni za kožu. Preterana primena maramica za skidanje šminke i čišćenje lica može da se učini kao najpraktičniji način čišćenja, ali ima dvostruko negativnije posledice.

Jutarnja rutina čišćenja podrazumeva uklanjanje svih onih čestica koje se metabolički preko noći luče iz kože, sav višak sebuma koji koža preko noći odbaci. Ujutro ih uklanjamo umivanjem. Posle toga, tuferom sa par kapi tonika pređemo celo lice da dodatno probudimo kožu i obezbedimo joj blistavi sjaj. Posle tonika, stavljamo odgovarajuću kremu i na taj način zaokružimo negu i spremni smo za sve izazove radnog dana. Rutina čišćenja podrazumeva nekoliko minuta uveče i ujutro, a ti minuti su dragoceni aktivatori lepote i zdravlja kože.

Izgovor da nema vremena za čišćenje lica razlog je za brže starenje kože jer sve ono što se na našem licu zadrži i nedovoljno očisti, pore preko noći progutaju i to zauvek ostane u dubljim slojevima kože. Zadržani toksini unutar kože narušavaju zdravlje, lepotu i mladost. Nečišćenje kože je put ka bolesnoj koži lica i nezdravom, umornom izgledu. To treba shvatiti najozbiljnije i nikada ne preskakati rutinu čišćenja lica. Čista koža je najlepša koža.