Škola šminkanja: Strobing tehnika Trendovi

Svi slušamo kako kamera može licu dodati nekoliko godina kao i da šminka koja se slika kamerom ili fotoaparatom nekada ublaži kontraste čime se gubi naglašenost efekta željene šminke. Sve ovo je pokrenulo ideju da se pribegne načinu koji će svetlost hvatati na onom delu lica gde svetlost prvo udara.

 

Strobing je tehnika koja je ime dobila po strob mašini koja u klubu šalje treperavu svetlost po prostoru dajući noćnom klubu autentičan efekat. Odatle i ova tehnika uzima termin (treperenje bi bio prevod ove tehnike na naš jezik). Primena ove tehnike je idealna u prilici u kojoj će biti jakog blic svetla kao i na otvorenom dnevnom svetlu. Proizvodi koji se koriste za ovu tehniku su puderi koji u sebi sadrže reflektujuće blistave čestice. Teksture pudera za strobing su najčešće kremaste ili svilenkaste. Zbog gustine teksture, idealno se zadržavaju na licu u nešto debljem sloju, bolje od hajlajtera koji mogu da budu i kompaktne, suvlje teksture i samim tim samo osvetle pojedine delove lica istovremeno ih matirajući. Strobing predstavlja treperenje svetlosti na delu lica koji bi upotrebom ove tehnike trebalo da podseća na blistavu površinu koja reflektuje svetlosne zrake. Najbliža asocijacija na strobing tehniku jeste efekat refleksije sunčevih zraka na površinu pučine gde, blistajući, stvaraju efekat treperenja koje oko hvata kao igru svetlosti na glatkoj, mokroj površini. Ovakav efekat trebalo bi, primenom ove tehnike, da postignemo na licu.

Posle nanošenja baze za puder i tankog sloja tečnog ili kremastog pudera prelazimo na nanošenje strobing pudera. Predeo lica na koji stavljamo strobing puder jesu vrhovi jagodičnih kostiju, most nosa, koren nosa između obrva povlačeći poteze ka sredini čela u obliku slova V, na luk ispod obrva, unutrašnji uglovi očiju, udubljenje između gornje usne i nosa, udubljenje između donje usne i brade.

Posle nanošenja strobing pudera, ne dodaje se na lice nikakva mat tekstura, osim rumenila, maskare i ruža za usne. Ovo je konačni izgled koji se fiksira isključivo sprejom za fiksiranje šminke da bi se puder zadržao na željenim mestima. Ovo je jedna od tehnika koja je postala nezamenljiva na crvenom tepihu.

Ovi puderi se najčešće nalaze u stik varijantama, ali je preporuka da se uvek koriste četkice prilikom nanošenja jer je to najprecizniji način. Bez obzira što smatrate da bi stik to naneo u većem sloju, stik može svojim nedovoljno preciznim oblikom da zahvati i delove lica koji ne bi trebalo da budu zahvaćeni strob puderom jer nije toliko precizan koliko je to četkica. Četkica je ipak idealan alat za nanošenje ovog pudera. Prsti mogu da posluže, ali samo u izuzetnom slučaju kada strobing nakon nekog vremena želite popraviti.

Važna napomena je da se strobing tehnika ne sme nikako primenjivati tamo gde na licu postoje mikro oštećenja, proširene pore ili neki ožiljci jer će se primenom ove tehnike oni još više istaći. U slučaju proširenih pora koje se najčešće nalaze na nosu i na obrazima, strobovati samo predeo čela, očiju i same ivice jagodične kosti.

Strobing je savršen sluga, ali nezgodan gospodar. Ako se pretera sa ovom tehnikom, ona vas lako može pretvoriti u limenog čoveka iz Čarobnjaka iz Oza. Na snazi je zlatno pravilo: manje je više. Letnji period je idealan za ovu tehniku jer odsustvo matiranja kompaktnim teksturama oslobađa kožu nepotrebnih slojeva, a postiže se savršen, blistavo sveži ten.