Slučajni turista: čarobna ostrva – Gran Kanarija Hrana za glavu

Tako blizu, a tako daleko. To ukratko opisuje ostrvo Gran Kanarija, udaljeno samo 104 km od Maroka, a koje nimalo ne nosi duh Afrike. Očekivali smo Hemfri Bogarta i Kazablanku, a dobili fuziju Nice, Majamija i švajcarskih Alpa, obojenu prepoznatljivom španskom neposrednošću. Jer Gran Kanarija, sa još sedam naseljenih Kanarskih ostrva, čini autonomnu pokrajinu Španije, koju miluje Atlantski okean. Ali miluje je i vreme. A i ljudi, sa notom razbirige i opuštenosti potkrepljeni dobrim životnim standardom.

Kako lokalci vole da kažu, Gran Kanarija je kontinent u malom. Uramljeno okeanom, ostrvo ima predivne peščane plaže, vulkansko kamenje, pustinjske dine, ali i planine sa gustom zelenom vegetacijom.

Glavni grad je Las Palmas, sređen, čist, moderan, veliki, a opet šarmantan i nonšalantan, sa mnogo punih barova i predivnim istorijskim centrom grada. Njime dominira impozantna katedrala Santa Ana, na čiji se zvonik vredi popeti i udahnuti pogled koji se širi celim gradom. Štandovi sa ručnim radovima, sve vrste umetnika, mali parkovi i trgovi, pojavljuju se iza svake kaldrmisane krivine. Odmah do njih su i tapas barovi, gde se od jutra do sutra pije i jede. Sa pivom i vinom se počinje rano, a sa hranom završava kasno. I tako prođe dan u konstantnom hedonizmu. Svaki četvrtak je mali praznik za sebe jer od predvečerja počinje Ruta de los Pinchitos, put zalogajčića, kada svi barovi nude mezetluk po veoma povoljnim cenama, a gosti celo veče prelaze iz bara u bar kako bi uvažili sve domaćine.

I van starog centra lepo je prošetati parkovima Doramas, istrčati 10 km duž savršeno sređene obale, nahraniti se suncem na plaži Alcaravaneras, ali i svim drugim lepotama na plaži Las Canteras, gde zajedno provode opuštajuće i kvalitetno vreme lokalci, turisti i surferi. Ko želi još malo, tu je i Nacionalnu muzej Kanara, Zamak svetlosti, novi akvarijum Poema del Mar, ali i brojne šoping zone i zatvorene ulice sa barovima poput ulice Ruiz de Alda.

A južnije, nikako nije tužnije. Prostrane peščane dine u Maspalomasu izgledaju impozantno, kao i brojni hoteli i restorani na obali. Samo imajte stopala za to! Osetite vetar i pesak u kosi sa svetionika Fado des Maspalomas, ali i pročistite grlo hladnim koktelom u baru plaže Lolas.

Jedrličarski raj rezervisan je za malu mondensku luku Puerto Mogan, gde, uz pitoreskni pogled, treba uživati u lokalnim ribljim specijalitetima. Ko baš ne može bez planine, gradić Teror kao da je doskijao iz švajcarskih Alpa i sa sobom doneo bar Balconito sa jeftinim tapasima, ali i ekorestoran Como como 15.

A za svih 235 km obale Gran Kanarija, automobil nije potreban, jer je prevoz perfektno organizovan, čist i tačan. Još nešto tako daleko od španskog mentaliteta, a tako blisko kosmopolitskom doživljaju kojim ovo ostrvo odiše! Gde god da ste, važno je samo da kupite veoma povoljnu, a ujedno i kvalitetnu flašu vina i da nazdravite životu!

Maša Vučković