Slučajni turista Island – u zemlji ponoćnog sunca Hrana za glavu

Leto je pravo vreme da vidite Island, jer je u najtoplijim mesecima temperatura prijatnih dvadesetak stepeni. Ova 2018. godina pravi je trenutak da posetite ovu zemlju ako ste istinski avanturista. Zašto? Čuveni, strašni vulkan Katla, koji ima erupciju svakih sto godina, poslednji put nam se javio 1918. godine. Tom prilikom, samo sat vremena nakon erupcije, nastale su poplave veličine Amazona dok su se putevima kotrljale stene veličine kuća. Ako ste adrenalin džanki, samo napred!

Surovo lepo. Tako bi se najpreciznije mogla opisati priroda ovog ostrva. Glečeri, planine, vodopadi, vulkani, okean koji divlja i gejziri koji se iznenada pojavljuju i rešavaju problem grejanja. Čak 70% energije na Islandu dobija se iz geotermalnih voda, a ostatak iz hidrocentrala, dakle sve je ekološki i obnovljivo.
Rejkavik je najsevernija prestonica na svetu. Grad ponoćnog sunca, kako ga iz milošte zovu, odlična je polazna tačka za obilazak Islanda. Jedna od najpopularnijih tura je Zlatni krug koji nije baš krug, više je trougao, između Nacionalnog parka Thingvellir, u kom se jasno vidi odvajanje tektonskih ploča Evroazije i Amerike, gejzir i Gulfos vodopada koje pravi reka Hvita. Za Island vam treba vodič, odnosno neko ko će da vam pokaže prava mesta, skrivene dragulje i još neotkrivene lepote. Ja sam se odlučio za Jungle tribe i nisam pogrešio. Naš vodič Antoan bio je pokretna enciklopedija.

Na spisku islandskih prirodnih lepota koje se gladaju širom otvorenih očiju su: vodopadi Seljalandsfos i Skogafos, mistična, crna bazaltna plaža Reynisfjara, poluostrvo Snaefelsnes koje je Žila Verna inspirisalo da napiše Putovanje u središte Zemlje i Jokulsarlon glečerska laguna u kojoj je u naš brod udario ledeni breg. Spisku treba dodati i Hellissandur, jedno od primarnih ribarskih mesta u zapadnom Islandu i predivna ribarska sela na jugu Hellnar i Arnastapi, smeštana u podnožju moćnog Snaefelsjokul vulkana.
U tom selu u minijaturnoj kućici-restoranu sa šest stolova probao sam fenomenalnu supu od morskih plodova, povrća i pavlake koja greje dušu. Ako izbegnete smrdljivu, trulu, fermetnisanu ribu, hrana je sasvim solidna. Nordijska kuhinja ne voli previše začina i u jelu jasno možete da osetite ukus svake namirnice. Sladoled koji ovde prave je posebnog, odličnog ukusa. Vredi probati i hot dogove na ulici. Služe se sa vrlo hrskavim prženim lukom, kiselim krastavcima i senfom. Island je neverovatno skupa država. Ono što je ne mene ostavilo poseban utisak je činjenica da piće i hrana svuda koštaju slično.
Prvo što ćete primetiti kad stignete na Island je neverovatno vreme. Godina se deli na leto i zimu, ali ne dajte da vas ta podela zavara. Za osam dana, koliko sam proveo tamo, svakog dana smenjivali su se kiša, sunce, vetar i sneg. Islanđani vole da kažu da ne postoji loše vreme, već samo pogrešna garderoba. Pogrešna je svaka koje propušta vodu.

Momčilo Antonijević