Slučajni turista: rajska ostrva – Speces Hrana za glavu

Srbi i Grčka, oduvek je to bila ljubav na svaki pogled. Iako nam deluje da nema pedlja ove prelepe zemlje koju naš turista nije obišao, istina je da je broj naših putnika nije u top pet nacija koje Grčku svakog leta posećuju. U prilog tome ide i činjenica da je šansa da na ostrvu Speces čujete naš jezik veoma mala. Ne, ovo nije malo ruralno ostrvce na kome ćete lako naći sobu za deset evra u jeku sezone. To je pravo mondensko mesto na kome letuju i kraljevi.

Doći do Specesa uopšte nije lako osim ako ne posedujete privatni helikopter. A gde se sakrio heliodrom? Pa na krovovima velelepnih vila koje se strmoglavljuju ka moru i koje možete videti ako izvedete polusmrtonosnu akrobaciju virenja u privatni posed. U slučaju da stižete regularnim putem, onda je to zapetljana kombinacija aviona, kombija i broda. Nekim danima, kada vetar pokaže svoje varljivo lice, vožnja brodom, koja traje petnaestak minuta, može da bude jedna od najmučnijih avantura koje vam je život priredio, ali kada napokon stignete na ostrvo, sve zaboravljate.

Kad ste se dokopali ovog parčenceta raja na kome su svojevremeno inkognito letovali Merilin Monro, Kenedijevi i Elizabet Tejlor, zaboravite na automobile. U zavisnosti od vaših preferencija, po ostrvu se možete kretati motorom ili kočijama. Odmah vam je jasno: po mnogo čemu Speces je poseban, pa i po tome što se njegovi žitelji i danas dive svojoj junakinji, prvoj ženi generalu, Laskarini Boubulini, čija kuća stoji netaknuta još od otomanskih vremena. Ostrvljani i danas sa ponosom, svojeručno grade brodove, pa se ovde neretko održavaju trke avanturistički nastrojenih bogataša.

Okolinu Specesa čini mnoštvo privatnih ostrva, koja su i danas u posedu najbogatijih grčkih porodica. Upravo iz tih razloga, neki od najboljih i najpoznatijih restorana Atine, tokom leta imaju svoje pop up verzije baš ovde. Kako bi svoju ponudu prilagodili fensi nepcima gostiju, domišljati kulinari smišljaju specijalitete poput grčkih tapasa ili sušija od plodova malopre ulovljenih iz mora. Oni najhrabriji na svojim tanjirima dobijaju još žive stvorove, koje na volšeban način uspevaju da strpaju u sebe i da za to dobro plate. Ukoliko želite da se na istom mestu dobro povedete, pojedete i popijete, idite tragovima Džeki O i Onazisa koji su svoje noći trošili u restoranu Tolo.

Na Specesu možete da uživate na nekoj od prelepih plaža na kojima ni tokom sezone nije prevelika gužva. Na vama je da samo osedlate svoj motorčić i krenete u obilazak ovog nevelikog ostrva, kako bi našli svoje omiljeno parčence plavetnila. Ako vas avantura zamori, uvek možete da šopingujete – ostrvski butici vam nude odličnu ponudu brendiranih letnjih krpica, ali i veoma kvalitetnog, lokalnog maslinovog ulja.

Oni najbogatiji, koji nemaju vile na Specesu ili one sa najviše pratilaca na Instagramu, za letnju bazu biraju Peloponez, a na njemu oaze pod nazivom Amanzoe ili Nikki beach. Oni manje ambiciozni, smeštaju se u prelepi hotel Petroff na samom ostrvu na kome i ako niste gosti možete pojesti sjajnu porciju morskog ježa uz šampanjac. Ako se ovog leta odlučite za Speces, nećete se pokajati, ali impresije zadržite za sebe. Ostrvo i jeste tako savršeno zato što nekako uspeva da ostane dobro čuvana tajna malog broja ljudi.

Mia Uzelac