Šminka prilagođena godinama Šminka / Trendovi

Bilo da je šminka strast, životna rutina ili dnevna obaveza, svakako je neophodna. Lice, kao najvažniji i najosetljiviji deo tela, lična karta, dovodi do zaključka da je i šminka najvažniji segment u sređivanju. Perfektan izgled nije lak zadatak. A očekivanja su velika, i nas samih, i naše okoline.

Lice je najlepše kada zrači samopouzdanjem, životnom mudrošću, zadovoljstvom, iskustvom, to je često i negovano lica. Mladim osobama šminka predstavlja razonodu i praćenje trenda. Lakše im se opraštaju greške – prevelike količine šminke i pogrešno akcentovanje crta lica. Pravila o odmerenosti i prilagođavanju šminke prilici često se krše.
Kada govorimo o osobama u četrdesetim, pedesetim, šezdesetim i ostalim godinama, šminka bi trebalo da predstavlja najboljeg prijatelja lepote koji igra isključivo u njihovu korist. U tim godinama mnoge osobe se ili ne šminkaju uopšte ili to čine sve ređe, plašeći se da će šminka samo isticati godine i stvarati kontraefekat. Uz savremenu, naprednu tehnologiju pristup se menja. Dekorativni kozmetički proizvodi za zrelu kožu ne bi trebalo da imaju ulogu kamuflaže i slojevitosti nego pre svega hranljivo dejstvo, da štite od sunca i da deluju protiv starenja kože.
Svežina lica, hidrirana koža, jedrina usana i bistar pogled učiniće da godine budu zanemarljiva kategorija. Na svež izgled i šminku koja to obezbeđuje imate pravo bez obzira na godine. Dnevna rutina ne sme da iziskuje previše vremena jer u tom slučaju postaje napor, bez obzira koliko zadovoljstvo pričinjava ili je samo deo navike.

Na prvom mestu, teške pudere s godinama menjajte toniranim hidrantnim kremama, koje će vraćanjem vlage koži istanjiti bore i sprečiti mreškanje prilikom gestikulacije. Instant skin perfektor ARTDECO kozmetičke kuće, najfinija je obojena krema koja se stapa sa kožom i trenutno vidljivo menja izgled kože na bolje. Izbegavajte korektore znatno tamnije ili svetlije nijanse. ARTDECO TEINT ILLUMINATOR podočnjaci upijaju i koriguju usled prisustva mikrosvetlucavih čestica u proizvodu.
Svežina lica se postiže kremastim rumenilima u boji kajsije ako ste tamnije puti, a u roze nijansi ako imate porcelanski svetao ten. Rumenilo utrljajte prstom na vrh jagodične kosti. Pored svežine, dobrim pozicioniranjem rumenila podići ćete tonus.

Maskara je kraljica make up-a i na dobro uvijene trepavice nanesite 2-3 sloja. Oko će izgledati odmornije, a ujedno će se stvoriti kontrast sa bojom oka. Izbegavajte maskaru na donjem kapku, to će ga spustiti i učiniće vas starijom. Uvek biram i predlažem ALL IN ONE ARTDECO maskaru.
Aura je lansirala kremaste satenaste senke za oči, koje prstom možete naneti na gornji kapak prekrivajući flekice i tamne tragove i otklanjajući umor. Creamy smokey eyes, obezbeđuje postojanost tokom dana i zahteva minimalno vremena za aplikovanje.
Šminkanjem usana postižete kompletan izgled, a boja karmina je oslikavanje senzibiliteta i ličnog stila. Precizno nanesena ili samo utapkana boja za usne daće jedrinu licu i ujedno upotpuniti make up koji ulepšava izgled u zrelijem dobu. Birajte satenaste teksture koje će nahraniti usne, a ujedno će biti i dovoljno čvrste da se ne razlivaju u borice iznad usana. U velikoj meri će vam pomoći nude vodotporna olovka za usne.
Višegodišnje šminkersko iskustvo i rad sa klijentkinjama ukazuje da se žene isključivo šminkaju zbog druge osobe, uglavom, zbog drugih žena. Rivalitet u izgledu, ili samo lična borba sa tragovima zrelosti, navodi nas ponekad da radimo u korist svoje štete. Neka se životna mudrost ogleda na licu. Šminku je neophodno personalizovati i u tom slučaju efekat je neizostavan a proces vrlo kratak i učinkovit. Baš kao i utisak koji bi osoba, bez obzira na godine, trebalo da ostavi u svakoj prilici.

Piše: Dušan Lazić, profesionalni make up artist
Foto: andreja Damnjanović za Jasmin magazin