Šta je retinol i zašto je on važan za kožu? Nega lica i tela

Prosečna žena se često nalazi u nedoumici kada dođe u parfimeriju  treba da donese tu tešku odluku kojoj kremi, losionu ili toniku će poveriti osetljivi zadatak negovanja kože. Oni koju su estete vode se dizajnom ambalaže, štedljivima je cena presudna, a veliki je broj i onih koji poverenje ukazuju renomiranim kozmetičkim kućama. Međutim, cena često nije merilo kvaliteta, a narodna izreka spolja gladac a iznutra jadac, se često dokazuje u praksi. Zato je najbolje umeti čitati etiketu, pa se u izboru rukovoditi sastavom. Od ovog broja postepeno ćemo vas upoznavati sa supstancama koje kozmetičke kuće koriste kao aktivne principe u svojim proizvodima.

Vitamini i vitaminski derivati imaju dugu istoriju kozmetičke upotrebe. Vitamin A ili retinol je čest sastojak onih proizvoda koji su namenjeni negovanju zrele kože koja je sklona borama, jer je laboratorijski dokazano da smanjuje njihovu vidljivost.  U proizvodima se koristi u obliku retinola, retinolpalmitata ili acetata. Delovanje ove supstance je bolje ukoliko je ugrađen u lipozome ili još bolje u nanozome, mikroskopski sitne kapsule koje potrebnu sustancu odvode tečno tamo gde je najpotrebnija, u dubinske slojeve kože. Korišćenjem krema koje su retinol spakovale na ovkav način, vidljivost bora znatno se smanjuje. U tu svrhu delotvorne u i maske sa ovim vitaminom koje intenzivno neguju kožu, kao i antirid kreme posebno prilagođene oseljivim delovima oko očoiju i usana.

Istraživanja su takođe pokazala da retinol sprečava prekomerno ljuštenje kože, efikasno se bori protiv staračkih keratoza i saboreičnih bradavica. Iako je skoro neizostavan u kozmetici namenjenoj starijima od četrdeset godina, ova supstanca se sa uspehom koristi i za negovanje mlade kože.

Vitamin A ima tu čudesnu osobinu da reguliše lučenje sebuma. Ako je ono pojačano smanjuje ga, a ako je nedovoljno pojačava ga. Ovo je bitno kada je u pitanju nega mlade kože koja je sklona aknama i koja je po svom tipu mešovita (negde suva, a na nekim mestima masna, najčešće na čelu i nosu). Specijalizovni preparati namenjeni onima koji imaju ove probleme neizostavno sadrže retinol koji se često kombinuje sa salicilnom kiselinom ili ekstraktima antiseptičnih biljaka kao što su žalfija, majčina dušica ili rastavić.


Proizvodi