Šta je setovanje šminke? Šminka

Izraz setovanje potiče od engleskog glagola to set što bi u bukvalnom prevodu značilo postaviti ili podesiti. Šta je, zapravo, setovanje ili postavljanje lica i kako se ono pravilno izvodi?
Setovanje znači postavljanje i učvršćenje pudera bez rizika da se obriše u toku daljeg šminkanja. Za setovanje pudera možemo da koristimo pudere koji su kompakt ili prah teksture.
“Postoje dve teksture pudera za setovanje – prah i kompakt puder. Prah puder se koristi isključivo krupnom okruglom četkom i laganim potezima ga raznosimo po celom licu.Kompakt teksturu pudera za setovanje možemo da nanesemo sunđerom ili četkom sa blagim utapkavanjem.” kaže Maja Čubrović, makeup ekspert.
Profesionalni šminker Dragana Žigić dodaje da obe teksture pudera za setovanje mogu da budu sa translucent ili transparent oznakama na kutiji, mogu da budu u određenoj nijansi (krem, bež, svetliji, tamniji) ili sasvim beli (kao prašak za pecivo).“Transparentni puder za setovanje lica znači da on ne nosi sa sobom nikakvu dodatnu nijansu nego se adaptira na nijansu pudera koji smo već na lice naneli i na taj način će da učvrsti naš tečni/kremasti ili stik puder bez dodavanja nijanse.”
Kao korak u šminkanju, setovanje dolazi posle nanošenja tečnog/kremastog ili stik pudera u zavisnosti od toga koliku pokrivnu moć želimo. Posle setovanja prelazimo na druge korake šminkanja koje mogu da budu ili nanošenje bronzera ili rumenila i šminkanje očiju ili usana. Setovanjem smo obezbedili da se naš tečni ili kremasti ili stik puder neće pomerati u toku daljeg šminkanja, ostaće na mestu i zadržaće puder tamo gde smo ga prvobitno naneli.