Šta su sve nimfe spremne da urade zbog ljubavi? Parfemi

Problem lepih, nezainteresovanih muškaraca nije uopšte nova pojava. Nekada davno nimfa Amarilis zaljubila se beznadežno u zgodnog, hrabrog momka izvajanog tela koji se zvao Alteo. U tog antičkog megafrajera bile su zaljubljene sve nimfe sa planine, međutim, on ih uopšte nije primećivao. Kao što su današnji lepi muškarci preokupirani poslom ili trbušnjacima, tako je Alteo bio opsednut biljkama i cvećem koje je gajio. Nimfe ni da pogleda.

 

Međutim, Amarilis nije bila devojka koja lako odustaje. Probala je sve: zavodljivo se smeškala, dodirivala koketno kosu, gledala ga pogledom koji gori od ljubavi, ali, avaj, bez uspeha. Pošto nije smela da rizikuje da se oko strategije zavođenja savetuje sa svojim drugaricama (iz očiglednog razloga – sve su jedna drugoj bile konkurencija), Amarilis se jednog jutra lepo obuče i skokne do čuvenog proročišta u Delfima da za savet pita proročicu Pitiju, najpoznatijeg antičkog „životnog trenera“. Pitija sasluša devojku i reče joj sledeće: „Mila, njega samo cveće interesuje. Vreme je za drastične mere. Vrati se kući, obuci svoju najlepšu belu haljinu, od nakita ponesi jednu zlatnu strelu i idi pravo pred njegova vrata. Kad stigneš tamo, probi tom strelom svoje srce. Pusti ga da bude heroj da ti pomogne. To je način da osvojiš njegovo srce“.

 
Amarilis uradi kako joj je rečeno. Skocka se, dođe pred Alteova vrata i probije srce. Ustreptalo je čekala nekoliko minuta da se nešto dogodi. Ne bi ništa. Čekala je pola sata. I dalje ništa. Nakon sat vremena, razočarana nimfa ode kući. Ako ste mislili da je ovaj ljubavni brodolom uspeo da skrši nadu naše Amarilis, grešite. Sutra je sve ponovila, ali ništa. Prekosutra, opet ništa. Amarilis je 29 dana dolazila pred Alteovu kuću i probijala srce. Jedino što je postigla jesu podsmešljiva ogovaranja drugih nimfi. Tridesetog dana, baš kada je probila srce, pogled joj pade na neko divno cveće koje je raslo pored njenih nogu.

 

Nemajući šta da izgubi, Amarilis nabra buket cveća i nastavi da čeka prostreljenog srca svog voljenog. Onda se dogodilo čudo. Alteo je primetio divno cveće i pitao je kako se zove. On je mislio na cveće, a ona je mislila da je pita za njeno ime, pa se predstavila. Malo se razočarala kada je shvatila šta je stvarno pitao, ali nije htela da traži dlaku u jajetu, bila je srećna što joj se uopšte obratio. Reč po reč, baštovanske priče plele su se same od sebe. Alteo i Amarilis se posle nekog vremena venčaše. Kao u svakoj legend, živeli su srećno do kraja života (u laži verovatno, ali neću da kvarim priču).
Reč amarilis potiče iz grčkog jezika (sve se ovo dešavalo u Staroj Grčkoj, naravno) i znači svetlost. Ovaj cvet postoji u mnogo boja, ali najlepši su oni crveni kao krv nimfe i oni beli kao njena haljina. Baš ti divni beli amarilisi su tek nedavno prvi put upotrebljeni u proizvodnji parfema. Njihov miris je osnova novog parfema „Dolce“, mirisnog specijaliteta sa potpisom Dolce&Gabbana. Pravi parfem za romansu koja se zahuktava i za devojke koje su rešile da osvoje srce nekog momka koji još ne zna u kom pravcu treba da gleda.

Piše: Momčilo Antonijević


Proizvodi