Umeće svađanja Hrana za glavu

Svako od nas, bez obzira na temperament, ima momenat kad mu prekipi i kada svađa postaje neminovnost. One mogu biti sitne (zašto je vaš partner opet ostavio čarape ispod kreveta), srednje (zašto vam pišu kaznu za parkiranje kad ste izašli samo na sekund iz kola) ili krupne (zašto vas je frizer unakazio do te mere da morate da se ošišate na ćelavo). Bilo kako bilo, perje će leteti, manje ili više, a na vama je da na izvesnom subjektu pokažete umeće svađanja.

Lekcija prva: Nikada nemojte ćutati kada neko viče na vas, bez obzira na to da li ste krivi ili ne.

Ćutanje je i u sektoru svađanja znak odobravanja, a osim toga pokazaćete i da imate prirodu uplašenog miša, što vam u životu neće doneti nikakvo dobro. To ne znači da ćete, kada vam npr. šef vičući saopštava da ste nešto gadno pogrešili, početi da urlate na njega iz petnih žila, ali nećete ni ostati nemi.Svađe na poslu, ali i u životu, često postavljaju ljude u izvesne položaje i pozicije, pa ako se ne pokažete dobro, možete postati „ona osoba na koju se svi brecaju i na kojoj se istresaju“. Ipak, posebno na radnom mestu, sačuvajte lepo ponašanje i zatražite da se konflikt rešava u četiri oka. Nakon što se to dogodi, radi teatralnosti, a posebno ako ste sto odsto u pravu, malo pojačajte ton, čisto radi momenta drame i wow utiska. Svađe u radnim sredinama koje se završavaju treskom vratima i teatralnim izlaskom iz prostorije su out. Veoma je in svađati se preko maila, sa opcijom CC jer tako uključujete još neke(ni krive ni dužne kolege).

Lekcija druga: Svađe sa roditeljima nikad ne prerastete

Ne dao vam bog da pukim slučajem morate, posle sto godina življenja bez roditelja, kod njih i da se vratite. Stare navike nikad ne umiru, ni vaše ni njihove, pa je svađa neizbežna. Nekada i njhova dobra namera ume da dovede do rasprave. Zamislite recimo da vam se stan renovira i da vikend odmora provodite u svom starom devojačkom krevetu. Dobronamerni roditelj vas sa kafom i doručkom budi u cik zore. Pored činjenice da ne želite da ustanete tako rano, primećujete da kafa nije onakva kakvu volite, kao i da je doručak napravljen od sastojaka od kojih vam se povraća, a roditelj bi to trebalo dobro zna. Postariji roditelj se često ponaša kao dete, zakera kao u stara dobra vremena ili kritikuje, a to itekako ume da izludi čoveka. Probajte da spustite loptu što više možete jer će stvari s godinama biti samo gore, a i sami ćete jednom biti u njihovoj koži.

Lekcija treća: Najviše se svađate sa onima koji su vam najbliži

Bio u pitanju prijatelj, partner, brat ili sestra ovi ljudi i njihove navike umeju da vas dovedu do ludila. U ovim tipovima svađa, ukoliko su velike i burne, može doći i do prekida komunikacije, u rasponu od jedne večeri, pa do neograničenog vremenskog perioda. Impulsivne reakcije sa obe strane su zagarantovane, a priznanje krivice nije baš česta pojava. U ovom tipu svađanja se ponekad urla i razbija, a u ekstremnim situacijama ume da dođe i do tuče. U modernom svetu, ovakve razmirice se osim u realnim situacijama, događaju i preko sms-a (kilometarskih), mailova, facebook-a… Ovde ne vredi reći: „Budite pametni i probajte da rešite sve razgovorom“ , idealno je da se dobro i veoma bučno isvađate, a kad se strasti smire primenite ove starinske metode.

Lekcija poslednja: Napravite budalu od onog ko hoće da se svađa sa vama

Ponekad nalećemo na ljude koji bi samo želeli da se istresu na nekoga. Oni mogu biti potpuni stranci, ali i veoma bliski vama. Kada počnu da se svađaju, postavite situaciju tako da se sami sebe postide. Menjajte kanale ili igrajte igrice na kompjuteru uz klimanje glavom i reči „da, da, potpuno te razumem…“ Druga, mudrija opcija jeste da namestite facu kao da ćete zaplakati, te će onaj koji se na vas naklavirio vrlo brzo pomisliti kako je preterao, pa će veoma često sve da se završi tako što će on ili ona vama da se izvinjava. Budite pametni do kraja − iskorisite poslednju situaciju da dobijete neki poklon izvinjenja.