Upomoć, partner me nervira! Hrana za glavu

Begbede kaže da ljubav traje tri godine, a da li je u pravu, saznamo kad one prođu. Ako govorimo o prestanku zaljubljenosti i ulasku u svet zrele ljubavi, donekle mu moramo priznati da je u pravu. Ono što svakako znamo jeste da partner posle nekog vremena počinje da nas nervira zbog raznih stvari koje radi, a koje više nismo spremni da tolerišemo, u meri u kojoj smo to mogli dok su čuveni leptirići radili svoj posao.

Neurednost je jedna od najčešće spominjanih stavki na spisku partnerovih mana. Postoji velika misterija u vezi sa fenomenom praznih ambalaža u frižideru i na radnim površinama pored kante za đubre, tanjira ostavljenih tik uz sudoperu, skorelih ostataka na posuđu u sudoperi… Prljave stvari u torbi za sport za koje se misli da će same otići na pranje, čarape koje nikad nisu u paru i dečje igračke koje u formacijama odlaze na počinak, spadaju u domen magije. Partner, koji pod izgovorom konstantnog umora i preopterećenosti poslom, oko sebe stvara haos epskih razmera, zaslužuje povremenu bujicu besa ili kaznu. Ukoliko vas ne mrzi da se svetite, u potpunosti ignorišite pranje njegove odeće, spakujte mu prazne ambalaže u torbu za sport, zajedno sa đubretom koje dva dana čeka da se sretne sa kantom. Zvuči surovo, ali i sam život često ume da bude surov, zar ne?

Sklonost ka neodgovornom ponašanju, u koje spada kašnjenje sa izgovorima poput gužve u saobraćaju, traženja mesta za parking i neodložih obaveza, ume da izludi onog koji čeka, posebno ako se slučaj ponavlja. Iako je ovakvo ponašanje ranije bilo pripisivano slobodnom i nesputanom duhu partnera i prihvatano uz osmeh, danas dovodi do grickanja noktiju i novih sedih vlasi. Rešite se nervoze tako što ćete a) lagati oko vremena u koje negde morate da budete (posebno ako se radi o aerodromu ili sopstvenom venčanju) b) otići sami na vreme, a pustiti partnera da se vadi zbog svog kašnjenja. Ako vas partner baš mnogo nervira, zainatite se i zakasnite negde gde je njemu bitno da dođe na vreme, uz nevino treptanje, čitajući njegove izgovore sa puškice na dlanu.

Rutina u koju upadnu muškarci u toku zajedničkog života je takođe izvor stresa. Njihove kretnje kod kuće sastoje se u opisivanju Bermudskog četvorouugla – frižider, kauč, krevet, WC, uz besomučno zapomaganje na razne teme, najčešće u vezi sa bolovima od povreda sa sporta. Kliberenje uz poruke poslate na telefon u oformljenim grupama odavno su postale više muška, nego ženska stvar i mogu ozbiljno da naruše vaše psihičko zdravlje. Hodanje okolo u pocepanim majicama, sa dve različite čarape i pivskom stomačinom, tendeciozno stimulisanom galonima piva i tonama hrane, a sve uz rečenicu pa ja sam muškarac, može mi se, ima slabu prođu kod većine žena. Ovde ne preporučujemo uzvraćanje istom merom, jer je možda dovoljno samo spomenuti novog kolegu koji ne izgleda ništa posebno, možda malo liči na Toma Hardija, i gle čuda, ide u moju teretanu.

Iako bi tekst na temu o tome zašto nas partneri nerviraju mogao da se oduži na knjigu od nekoliko tomova, možda bi ovde trebalo da zastanemo. Najbolje će biti da sa sobom uvek nosimo virtuelnu vagu, na kojoj ćemo izmeriti koeficijent partnerovih mana i vrlina i videti gde će da pretegne. Kada prođe zanos prve zaljubljenosti, samo ona može da nam da realnu sliku odnosa i zajedničkog života koji je, nekim čudom, najlepša mešavina gorkog i slatkog.

Mia Uzelac