Uzmite godine u obzir! Nega lica i tela

Kada birate kozmetiku, trebalo bi da znate da mlade devojke i dame u zrelim godinama ne koriste iste preparate. Da koža ne bi vremenom postala starija od nas samih, potrebno je koristiti najbolja sredstva u pravo vreme. Biološko starenje nije moguće izbeći i ono se, pre ili kasnije, zapaža na svakoj osobi. Vreme ne možemo zaustaviti, a eksperti nas podsećaju na činjenicu da koža sve pamti! Zato joj je potrebna svakodnevna nega i preparati koji nas štite u skladu sa godinama koje nas u stopu prate.

20+
Sa dvadeset godina nemate bore, koža vam je glatka, sjajna i dobro nahranjena, a poneka aknica ostatak je promena iz mlađih dana. Ćelije se obnavljaju na svakih 28 dana. Normalnu kožu trebalo bi čistiti blagim losionima ili gelovima, a suvu kremastim losionima. Izaberite mlečne
cleansere pogodne za vaš tip kože, a ne sapune. Dvadesete su period kada sve drugo više brine nego godine, ali potrebno je na vreme početi sa hidratacijom posebno sredinom dvadesetih, jer koža već tada slabije zadržava vlagu. Izaberite hidratantne kreme sa antioksidantima koji će čuvati kožu vlažnom i u isto vreme se boriti protiv slobodnih radikala koji uništavaju kolagen.

 

30 +
Iako se mnoge žene u tridesetima još osećaju kao devojčice, trebalo bi da znaju da je došlo vreme za sazrevanje i životne mudrosti. U tridesetim ćete možda primetiti veće promene na koži. Piling je veoma važan. Birajte one koji nisu preterano agresivni i uvek ga koristite pre spavanja da bi evenutalna iritiranost nestala tokom noći. Kako biste sprečili bore i gubitak kolagena koristite intenzivnije kozmetičke preparate sa više aktivnih sastojaka u obliku seruma i proizvode sa naznakom
anti-agening. Pri izboru dnevne kreme pazite da ona sadrži faktor zaštite od sunca.

40 +

Koža sve više gubi vlažnost i sve je opuštenija. Neophodni su vam gelovi ili kreme koji uklanjaju vidljive znakove starenja, preparati za revitalizaciju koji su bogato hidratantni, ublažavaju znakove umora i povećavaju sposobnost epiderma da zadrži vlažnost. Danas se na tržištu mogu pronaći preparati koji redefinišu konture lica, dakle, sprečavaju opuštenost. Mnogi preparati sadrže retinol i hijaluronsku kiselinu, kao efikasne borce protiv starenja kože.

50 +


Pad nivoa estrogena, ulazak u menopauzu i efekti UV zraka ostavljaju tragove na telu i licu. Koža gubi čvrstinu, vezivno tkivo slabi, a konture lica se opuštaju. Pravim izborom krema u kombinaciji sa maskama sa intenzivnim delovanjem, uspećete da stopirate sve mehanizme koji utiču na starenje kože čineći je otpornom i jačom. Ne zaboravite antirid. U ovim godinama hiperpigmentacija, odnosno fleke na koži, mogu biti problem, pa je neophodno odabrati adekvatnu kozmetiku za negu lica, vrata i dekoltea.