Veliki Nosevi: ALBERTO MORILJAS Parfemi

Ideje ovog čudotvorca izdvajaju se i posle više decenija njegove strasti prema čarolijama parfimerstva. Moriljasovo neobično putovanje ogleda se u njegovim složenim i legendarnim kreacijama (CK One, Marc Jacobs Daisy, Versace Bright Crystal i najnoviji Gucci Bloom) i zato ne iznenađuje što je majstor Alberto prvi parfimer u istoriji koji je primio prestižnu nagradu za životno delo Fondacije za parfeme FiFi. Njegova dugogodišnja saradnja sa hemičarima i enciklopedijsko poznavanje istorije parfema omogućavaju mu da spoji inovativnost prirodne tehnike sa revolucionarnim sintetičkim molekulima, čijem je patentiranju kumovao kako bi stvorio prava umetnička dela.

Majstor skromno primećuje da i dalje sumnja: Čak i kada smo naučili sve što je potrebno znati, uvek postoji sumnja. Formula je poput dobro napisane rečenice – postoji na hiljade lepih reči koje možete izabrati, ali ono što čini rečenicu upečatljivom je emocija koja spaja te reči.

Odrastao u Sevilji, Alberto je bio ohrabrivan da istražuje prirodu. Njegovi otmeni i prefinjeni roditelji su uvek bili elegantno odeveni. Terasa njegovog dečačkog doma je odisala mirisima poput bočice parfema. Mladi Alberto je znao da uživa u mirisima bunara, drveta mušmule, čistom rublju i jasminu koji su dopirali iz raskošnog porodičnog vrta. U samom središtu svakog odmora nalazio se okean, tako da ga i danas pokreću uspomene na morske povetarce, nezaboravni miris Atlantika i misteriozne tajne morskih dubina. Sa osmehom na licu, Alberto se priseća vremena koje je na odmorima provodio u telefonskoj govornici kako bi bio u toku sa nekim važnim projektom. Slao je decu da kupe bombone, koristeći kusur kako bi produžio trajanje poziva. Albertovo troje sada odrasle dece izabralo je drugačije karijere od očeve, uprkos nasleđenom daru za sve olfaktorno. Morate da imate urođenu strast za stvaranjem. To je poziv. Morate da ga volite, i volite… i volite.

I dok Albertovo srce pripada Andaluziji, njegov životni poziv odveo ga je u Ženevu u kojoj je njegov radni sto smešten u sred laboratorije. Kao mladić, otkrio je da se iza svakog mirisa krije dizajner. Ako modni kreator ne bi mogao da dodirne ili doživi tkaninu sopstvenim rukama… to bi bilo nezamislivo. Njegova inspiracija umnogome potiče iz činjenice da je okružen sastojcima, ne može da zamisli drugačiji scenario. Uvek pogleda uperenog u budućnost, možda i previše, priznaje da malo spava zato što toliko toga treba da se uradi, toliko inspiracije da se upije, od šetnje svojim voljenim vrtom sa šoljom sveže skuvane kafe u ruci, do posmatranja tigrova u Indiji. Ništa ne može da zaustavi pravi kreativni um, pa ni svršetak dana.