Vetiver – miris Majke Zemlje Parfemi

Svako od nas ima svoj prirodni, jedinstveni miris. Naučnici koji se bave proučavanjem najneverovatnijih stvari, tvrde da se baš u tom mirisu krije naše najače oružje zavođenja. Postoje li parfemi koji taj miris ne maskiraju, već ističu u prvi plan?

Vetiver, indijska trava iz čijeg korena se dobija gusto tamno esencijalno ulje ima čudesnu osobinu – svojom vlažnom aromom podcrtava prirodni miris kože onog ko ga nosi. Dakle na svakom drugačije miriše. Ova činjenica, poznata stanovnicima indijskog potkontinenta vekovima, svrstava vetiver u red najmoćnijih afrodizijaka.
Vetiver potiče iz ugledne porodice. Njegovi rođaci, pirinač, pšenica, kukuruz i ovas su na važnim funkcijama u biljnom carstvu.

vetiver
Iz ove neugledne tropske biljke, koja se često sadi kako bi se sprečila erozija zemlje koju nemilosrdno šibaju monsuni, dobija se tamno, gusto, esencijalo ulje izuzetno prodornog mirisa koji pomalo podeća na dim. To esencijalno ulje prema brzini isparljivosti svrstava se u donju grupu, a to znači da ga u parfemu osetite tek nakon sat vremena od nanošenja.

U nerazblaženom obliku ova esencija miriše na vlažnu zemlju, dim, mastilo ili stari nameštaj u antikvarnici. Razblažena u proporciji 1:150 pokazuje svoj pravi karakter. Mističan, zavodljiv i ponekad težak za definisanje. Na Orijentu miris vetivera simboliše vitalnost. Zapadnjacima je ovaj miris pomalo čudan i izaziva oprečne reakcije. Mi se divimo reskoj aromi citrusa, svežem dašku borovine ili raskošnom mirisi ruža, ali kada su u pitanju mirisi zemlje – vlažni, snažni i puni iskonske energije, potrebno nam je vreme da ih zavolimo.

Postoji samo nekoliko esencija koje se u umetnosti spravljanja parfema koriste podjednako i u muškim i ženskim parfemima. Vetiver spada u tu grupu pored sandalovine, lavande, pačulija i cimeta.
Aromaterapeuti upotrebljavaju esencijalno ulje vetivera u pravljenju mirisnih blendi namenjenih onima koji nisu u punom kontaktu sa najdubljim slojevima svoje seksualnosti. Ovo ulje idealno je za sve one koji se plaše da zablistaju u punom sjaju i svetu pokažu koliko su privlačni. Nekoliko kapi vetivera u podlozi od bademovog ulja divno neguje zrelu kožu sklonu borama, ali i mladalački, buntovni ten podložan aknama (naročito u kombinaciji sa lavandom).
U parfemima voli da se druži sa sandalovinom, ilangom, jasminom, pačulijem i kedrom.

Momčilo Antonijević


Proizvodi