Vodič za roditelje: Kada je OK dati detetu pametni telefon? Hrana za glavu

Da se roditelji pitaju, odgovor bi bio – nikad, odnosno, što je moguće kasnije. Da li je to realno kad svi imaju pametne telefone i kad se i nastavnici dopisuju s decom preko grupa i društvenih mreža? Kako su generacije dece ranije uopšte uspevale da prežive bez pametnog telefona, a on je sad neophodan? Neki roditelji su pristalice pametnog telefona jer tako lakše komuniciraju i organizuju dan s decom, dok drugi smatraju da su pametni telefoni loši za decu, da ih dekoncentrišu, uvodeći ih u prostor gde su česte zloupotrebe i maltretiranja. U svakom slučaju, pravi odgovor nije moguće dati.

Milica je dobila prvi pametni telefon u petoj godini. Rano?

Istraživanja pokazuju da brojni osmogodišnjaci u značajnom procentu poseduju mobilne telefone. Do petog osnovne gotovo ceo razred ima pametne teleofone, svi su on line, u grupama, koje nisu uvek prijateljski nastrojene.

Kad roditelj razmišlja o pametnom telefonu, vodi se činjenicom da se deca osamostaljuju i da je potrebno da se čuju kad stignu od tačke A do tačke B. Istini za volju, to je moguće ostvariti i preko fiksnog, ali mi više i ne razmišljamo u tim relacijama. Sa fiksnog ne može da se pošalje SMS ili iMessage.

Ono čega se svi plaše je da će dete visiti na internetu upravo uz pomoć pametnog telefona, jer danas niko i nema neku drugu varijantu. Ono o čemu manji broj razmišlja jeste širok spektar mogućnosti koje se otvaraju kad dete dobije svoj broj telefona. Zloupotrebe su velike, maltretiranje u sajber spejsu nije retkost.

Najbolje je decu ograničiti do 14. godine. Ili, ako je dete dobro u smislu da imate poverenja u njega, i sa 12 godina pametni telefon je prihvatljivo rešenje. Ono što je nažalost naša stvarnost jeste činjenica da deca telefone imaju gotovo od prvog razreda, odnosno, od drugog kad nauče da čitaju.

Stručnjaci, psiholozi i sajberspejs bezbednjaci smatraju da telefoni ne donose mnogo dobrog deci. Nedavno su naučnici manjak strpljenja i takta kod dece doveli u vezu sa ranim posedovanjem pametnog telefona. Nauka definitivno potvrđuje da telefoni utiču na poremećaj pažnje kod dece, na bolove u zglobovima ruku i lošije spavanje.

Pojedini telefoni, posebno iPhone, donose i opcije koji se zovu Restrikcija kako bi ograničili pristup interenet sajtovima za odrasle ili onemogućili kupovinu nepriličnih aplikacija. Mada, telefonske pljačke i skidanje novca sa računa najmanje je opasno što može da se desi. U jednoj školi u Americi deca su išla toliko daleko da su kreirala aplikaciju preko koje su prodavali svoje obnažene slike. U pitanju je srednja škola.

Koliko se deca razlikuju, toliko se razlikuje i odluka o telefonu. Najbolje je da ona dođe što kasnije. Svako odlaganje je ipak za dobrobit deteta. Čini se da stav lako ćemo i nije to ništa, ne važi za odobrenje o posedovanju telefona.

Kad se odlučuju da li detetu dati telefon, roditelji se uglavnom konsultuju sa drugim, iskusnijim roditeljima. To je pametno. Iskustvo drugih roditelja može da bude od pomoći. Razgovor sa učiteljem, takođe, može da bude veoma koristan, jer je dobro imati zajednički stav. Najuspešniji su oni učitelji koji telefon ne dozovljavaju tokom radnog dana u školi. Deca poštuju takve odluke i cene ovu vrstu ograničavanja, doduše, u sebi.

Najvažnije je da se ustanovi zašto detetu uopšte treba teleofon. Tehnički razlozi kao što su samostalani odlazak do škole, do kuće i kretanje sa obaveze na obavezu, jesu dobri razlozi. Komuniciranje sa drugarima je važno, ali nije od najvećeg značaja.

Pošto ne postoji ispravan odgovor i ne postoji zakonska zabrana (kao za vožnju i alkohol) i pošto je i dalje sve na nama, shvatili smo da je najvažnije da se postave određena pravila korišćenja telefona. Koje se aplikacije koriste, kada se uopšte telefon koristi i kako. Pravila odredite sami prema svom detetu. Licemerno je braniti detetu telefon, a onda se istovremeno ne odvajati od svog pametnog telefona, Vajber i Fejsbuk naloga. Možda će uskoro doći vreme povratka face to face komunikacije kad smo znali i više od boje glasa osobe sa kojom komuniciramo. Do tada, samo polako, oprezno, staromodno i bez stida – retro je u modi. Zamislite da ste svojoj babi tražili pametni telefon za rođendan. Sa kakvim čuđenjem bi vas gledala. I bila bi u pravu. Sve dok se ne bi pojavio deda. Sa malim poklonom.

J.M.