Zablistajte na maturi Šminka / U fokusu

U ovom broju časopisa Jasmin naši eksperti pozabavili su se velikom brigom mladih ljudi pred proslavu mature, njihovim izgledom, prikladnim odevanjem i inteligentnim šminkanjem. Ponudili su korisne savete i svi su se složili u jednom: trebalo bi da izgledate u skladu sa sopstvenim godinama, uzrastom, da ličite na sebe, da budete originalni, a ne da imitirate ličnosti sa estrade i iz šou biznisa.

Šminka je onaj poslednji, magični dodir koji celokupnom izgledu daje potreban sjaj. Zato, iako nju poslednju nanosimo, o načinu na koji ćemo se našminkati, o bojama i proizvodima koje ćemo koristiti, trebalo bi razmišljati na vreme!

Kao i u svemu, i prilikom šminkanja baza je najvažnija, pa ona zajedno sa senčenjem lica može najviše da doprinese kvalitetu ukupnog izgleda. Zato se o puderu i korektoru konsultujte sa nekim ko se u šminkanje dobro razume. Ako haljina otkriva još neke delove tela, važno je da se boja lica poveže sa ostatkom tela, pa zato dodajte malo iste boje na ključne kosti, dekolte i ramena.

Šminkeri kažu da je važno da prilikom šminkanja izaberete jedan stil i da se njega pridržavate. Bilo to blago senčenje u zlatnim nijansama, crni ajlajner sa svetlom senkom ili smokey eyes, važno je da šminka jasno govori kako želite da se predstavite.

A kako biste se osigurali da će vam senka dugo stajati, postavite masnim nijansama bazu, a onda senkama u prahu ili kamenu pređite preko. Danas se često smatra da make up nije potpun bez veštačkih trepavica koje će učiniti da vam oči izgledaju veće i lepše, a sam povod, matursko veče, dozvoljava i maskare u boji i šljokice. Ukoliko ipak ne želite da lepite veštačke trepavice (što je sasvim u redu, posebno ako ih nikada niste nosili) odaberite neku od maskara sa efektom veštačkih trepavica.

Izbor karmina zavisi od toga kako ste našminkali oči. Držite se starog pravila blage usne – jake oči i obrnuto, pa nećete omanuti. Uz tanak crni ajlajner slobodno stavite jak ciklama ili crveni ruž, a uz smokey eyes odaberite nežan sjaj za usne.

Najbolje je da umesto rumenila upotrebite bronzer, kako biste izbegli krugove na obrazima, pa njime pređite četkom po spoljnim ivicama nosa, po obodu lica i slepočnicama.

Boju noktiju uskladite s karminom. Ako je karmin crven ili pink, neka takav bude i lak, a ako je neutralan, nokti neka budu pastelno roze, bež ili frenč. I trudite se da izbegnete dugačke nokte, nisu već dugo u modi.

I savet koji je uvek koristan i primenljiv – budite u skladu sa svojim godinama, prilikom na koju idete i ličnim senzibilitetom. Ostaje još samo da izaberete pravog pratioca!

Kada su parfemi u pitanju, uvek je bolje odlučiti se za one svežije i laganije s obzirom na godišnje doba, mada ova prilika dozvoljava i malo svečanije mirisne note.

Na kraju, treba reći da se pri definisanju lepote poznavaoci slažu: ona dolazi iznutra, ogledalo je unutrašnjeg sadržaja ličnosti. Dok smo nezreli, dok se formiramo, spremni smo da se olako oglušimo o ovu dokazanu istinu. Pa ipak, i mnoge poznate ličnosti, kreatori, stilisti, šminkeri i dizajneri izgleda smatraju da je produhovljena lepota, a to je onaj najviši stepen, odraz onoga što smo učeći, čitajući, slušajući muziku, posećujući muzeje, putujući uneli u sebe kao duhovnu hranu, hranu za glavu. Takva, vremenom sticana i mudro građena lepota opstaje na duži rok, ne prolazi sa prvim borama, traje, pa se i povećava. Ona fasadi dodaje unutrašnje isijavanje, a samo je ta kombinacija dobitna.

Srećom, vreme je pred maturantima. Oni tek započinju život odraslih ljudi, a ono što ne znaju, naučiće. Pravila tome i služe.