Životne lekcije naših baka Hrana za glavu

Bake su, osim po svojoj neverovatnoj ljubavi prema unucima, oduvek bile poznate po jednostavnim životnim istinama koje bi nam, manje ili više uvijeno sasipale u svakoj prilici. Njihove reči nam možda nisu prijale, ili ih nismo razumele, ali sada cenimo njihovu vrednost.

1. Uvek nosi lep donji veš.

Bake su manje ili više na umu uvek imale neku potencijalnu katastrofu, koja bi u najvećem broju slučajeva imala fatalni ishod. Lep donji veš samo za naivčinu ima veze sa zavođenjem muškarca, a zaista je važan samo kao poslednji utisak koji o nama dobijaju lekari i sestre koji nas razodevaju posle saobraćajna ili neke druge nesreće u kojoj igramo glavnu ulogu.

2. Ne pij vodu dok jedeš, raširićeš stomak.

Nismo sigurni da postoji valjano lekarsko objašnjenje vezano za proširenje stomaka, ali je istina da se uz vodu, hrana mnogo teže vari. Naše bake su znale da nam je estetski momenant veoma bitan, pa su zato pucale tamo
gde smo najslabije. Smatrale su da malo alkohola nikad nije na odmet, pa se nisu ustručavale da nam ga ponude u vidu čokoladnih bombona sa pijanim višnjama ili domaćeg likera – aer konjaka.

3. Supa je lek za sve.

Nema istinitije tvrdnje od ove, jer, možete li zamisliti sebe u nekoj fazi bolesti bez supe? Umete li dati bolesnom prijatelju bolji savet za lečenje mamurluka od supe? A kad je srce slomljeno, jedina hrana koju unosimo u sebe jeste ta ista, domaća supa. I, naravno, ta supa se sprema prema oprobanom, bakinom receptu.

4. Probuši kašiku.

Jednostavna životna istina o mršavljenju sastoji se od ove dve reči. Naše bake nisu razumele koncept dijeta u kojima se nešto ne jede ili se neko, ne daj bože, zauvek odrekao neke ukusne namirnice. Smanjenje količine je idealan recept koji su one primenjivale sa velikim uspehom.

5. Neka te se uvek malo plaše muž i deca.

Kako vam iz ove perspektive zvuči ova genijalna misao? U vreme u kome se roditelji plaše dece a muževi često bez pokrića vode glavnu reč, ova rečenica zvuči kao vic. Ipak, setite se da su bake uvek bile zakon i da se njihova reč svuda poštovala, a najviše od svega razmislite kako su uspevale da budu autoritet bez podignutog tona ili batina.

6. Da su mi tvoje godine a ova pamet.
Ova rečenica je bila pratilac nekog saveta koje mi nismo želele da čujemo. Sjajno je to što još imamo vremena da, uz pomoć bakinih saveta, promenimo ponašanje u važnim situacijama i da teške odluke učinimo lakšim.