Zvezda je rođena! Hrana za glavu

Sav sjaj na ovogodišnjoj dodeli najprestižnije filmske nagrade na planeti, uzeli su njih dvoje – Bredli Kuper i Lejdi Gaga. Iako film Zvezda je rođena, u kome su oboje glumili, a Bredli Kuper bio i  koscenarista, reditelj, kompozitor, izvođač i glavni glumac, nije osvojio više od jednog Oskara (Lejdi Gaga za najbolju originalnu muzičku numeru), njih dvoje su – osvojili zajedničkim izvođenjem pesme Shallow – planetu.

Lejdi Gaga, čije je pravo ime Stefani Džermanota i Bredli Kuper su skladno, i kao oni koji se izvanredno poznaju, otpevali baladu koja je jasna, svetla i blaga kao svanuće. Ova milokrvna mešavina muzike, intimnih šaputanja, tople osame originalnosti, blesnula je. Bredli Kuper, glumac koji je svojom prvom pojavom na filmu dokazao da će doneti na platno nešto novo, uzvišenije, ljupkije, blistavije, uzbudljivije, efektnije od drugih – ovim je filmom to i dokazao. Nije moguće prevariti gledaoce. I sam Kuper odigrao je više nego uverljivo tu opasnu krizu slave, droge, ljubavi i alkohola, kroz koju je i sam prošao: Govorili su nam učitelji glume da ćemo svoju tamnu stranu najbolje pokazati na platnu igrajući istinu. Nisam se bojao otkrivanja… Razotkrivanja… Ranije, bio sam opterećen šta će o meni reći neko drugi. Sada…Želeo sam da film pojačava doživljaj umetnika i umetnosti, da publika oseti šta je cena istinske agonije gde vas baca javna scena.
Kuper, koji je već jedanaest godina daleko od uzimanja bilo koje vrste opijata, prošao je kroz mučnu turu odvikavanja – svih dvanaest koraka antialkoholičarskog programa i brojne terapije. Lako sam tonuo na dno… Bilo me je jednostavno poljuljati… Ono što mi je pomagalo u glumi – hiperosetljivost, psihološka krhkost, tako neophodna u stvaralaštvu – saplitala me je u životu. Bio sam na samoj ivici… Samoća, nesigurnost, droge, alkohol, godine provedene na tabletama protiv bolova zalivane džinom… Jednom sam bio toliko pijan da sam pao i gadno razbio glavu. Probudio sam se u bolnici. Da li vam je čudno što sam u filmu, igrajući umetnika koji tone bio toliko uverljiv?
EKSPERT ZA LJUBAV
Ovaj četrdesetčetvorogodišnji glumac rođen je u Filadelfiji. Otac mu je bio berzanski stručnjak i kao osmogodišnjak, u sakou i sa malom akten tašnom, kopirajući ga, išao je u školu. U kući je uvek sve odjekivalo od muzike, od rok numera do Vivaldija, a Kuper se satima igrao u sobi prepunoj igračaka. Kao klinac strasno je svirao kontrabas. Majka Glorija, poreklom Italijanka, napustila je posao da bi se posvetila Bredliju i porodici. Otuda onaj mediteranski, kulinarski gen kod Kupera. Kuva savršeno. (Kažu da su muškarci koji odlično i lako savladaju kuvanje, eksperti i za ljubav.) Bredliju je u jednom trenutku išlo sve – lepotice sa kojima je snimao i družio se, ljubavi koje su ga inspirisale, sreća na sve strane. Onda mu je preminuo otac. Bio je to – potpuni prelom kičme. Na dobrotvornoj priredbi posvećenoj borbi protiv raka, upoznao je Lejdi Gagu. Zapravo, prvi put je čuo uživo.
Nije bila dinamit, bila je čist plutonijum. Pevala je pesmu Edit Pjaf Život u ružičastom kao da joj od toga život zavisi. Znao sam da ćemo raditi zajedno… Pre ili kasnije…
Posle niza odigranih uloga, Klint Istvud mu je ponudio ulogu u filmu Zvezda je rođena. Nije bio spreman. Onda je, nekoliko godina kasnije, posle koncerta Eni Lenoks, sanjao početak baš tog filma. Trgao se iz sna i pomislio da je došao trenutak. Njegova devojka Irena Šajk bila je trudna. Od početka rada na filmu Zvezda je rođena, potpuno se posvetio poslu. Rano ujutru je trčao ili dizao tegove, potom dva sata vežbao gitaru, pa dva sata klavir… Zanimljivo je da je oba instrumenta naučio da svira za potrebe snimanja ovog filma…. Tokom priprema za film, posle ručka je sat i po pisao muziku, a ostatak dana radio na scenariju. Film je posvetio Elizabet Kemp, svojoj nedavno preminuloj omiljenoj mentorki iz Ektors studija.
Zvezda je rođena, gde su zablistali Bredli Kuper i Lejdi Gaga, treća je verzija istoimenog filma. U pretodne dve verzije, glavne ženske uloge igrale su Džudi Garland i Barbra Strejsend. Niko nije očekivao ovakav uspeh. Kuper kaže: Kad god želiš da kažeš istinu, moraš da upotrebiš ono što se tebi dogodilo, što si sam iskusio ili o čemu si čitao. I to je deo lepote, da ono što si doživeo pretvaraš u priču. Za mene je to katarza. Sećam se kako nam je na diplomskim studijama profesorka rekla kako ćemo imati priliku da iskoristimo sve svoje nesigurnosti, sve one mračne strane sebe, i to je istina.
Bredli Kuper i Lejdi Gaga su posle gotovo ljubavnog izvođenja numere Shallow na dodeli Oskara izazvali različita govorkanja – da je ljubav koju su odigrali na filmu bila malčice suviše uverljiva. (Kuper se, inače, toliko trudio da odlično peva, da je pre snimanja filma, uz pomoć muzičkog pedagoga spustio glas za jednu oktavu kako bi zvučao kao autentični roker.) No, oboje su odbili da prokomentarišu bilo šta i insistiraju da su prijatelji. U trenutku pisanja ovog teksta Lejdi Gaga i najlepše plave oči Holivuda – Bredli Kuper – prijatelji su sa dojučerašnjim partnerima… Kuper je ponovo u potrazi za novom Animom ili Anemonom…
Sanja Domazet